Галерията ни е домакин на световен конкурс за детска рисунка

Тазгодишното издание на Световния конкурс за детска рисунка на Фондация „Малък Зограф“ ще се състои в Градската художествена галерия в Казанлък, съобщи за БТА организаторът и управител на фондацията Иван Иванов. Събитието е на 22 ноември от 17:30 часа. 

Световният конкурс се организира за девета година, като предишните издания са били в Банско, в Художествената академия в София, в Националния дворец на културата и в Рилския манастир, посочи Иванов. „Тази година конкурсът е в Казанлък по няколко причини. Имам приятни впечатления от града като място с история. Не на последно място, реших конкурсът да се проведе тук в памет на вече покойната казанлъшка художничка Пепа Боянова, която беше почетен президент на Фондация „Малък Зограф“, посочи той. 

Темата на тазгодишния конкурс е „Пролет, лято, есен, зима“. В него взеха участие деца от 60 страни с около седем хиляди рисунки, от които комисията с председател Ана Бояджиева оцени и награди деца от 30 страни. Сред тях са деца от България, Тайланд, Молдова, Китай, Русия, Украйна, Тайван, Латвия, Литва, Австралия, Словакия, Сърбия, Южна Корея, Полша, Гърция и други. Наградите са златни, сребърни и бронзови, както и две специални отличия. Едното от тях е наградата на фондацията, която ще бъде дадена на Пхонпханса Гангджумпа от Тайланд, а другото е награда на името на Пепа Боянова, която заслужи Ангелина Стойкова от Казанлък.

Участниците са на възраст от четири до 18 години, посочи още Иван Иванов и изрази надежда посетителите да бъдат приятно изненадани от качеството на рисунките. Очаква се на събитието да присъстват представители на различни посолства, както и много деца и техните художествени ръководители, каза още той.

Иванов допълни, че Фондация „Малък Зограф“ е един от най-големите дарители на рисунки за различни институции, които имат отношение към възпитанието на децата. По случай конкурса рисунки ще бъдат дарени и на учебни заведения в Казанлък. 

Фондация „Малък Зограф“ подпомага деца от България и чужбина в тяхното художествено образование и развиване на таланта им чрез разнообразни дейности и инициативи. Освен Световния конкурс за детска рисунка, сред тях са организиране на изложби с наградените рисунки, целогодишни обучения и курсове по изобразително изкуство, летни курсове и национални пленери. Дейността на фондацията цели да наложи изобразителното изкуство като фундаментален инструмент за култивиране на важни умения и способности у децата и стимулиране на тяхното развитие от най-ранна възраст, коментира Иван Иванов. 

Партньори на фондацията при организацията и откриването на тазгодишното издание на Световния конкурс за детска рисунка са Община Казанлък, Художествена галерия – Казанлък, Министерството на външните работи, горски управления, читалища, фирми и други, каза още организаторът на форума. 

БТА

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram