Подкрепа за „слънчевите деца“ на България и от учениците на ОУ „Кулата“

Днес, на 21 март, отбелязваме Международния ден на хората със синдром на Даун и всички, които подкрепят хората със Синдрома на Даун, носят шарени чорапи. Учениците от 1 „а“ на ОУ „Кулата“ показаха своята съпричастност към тези деца, като обуха пъстри чорапки и нарисуваха свои. Няма два еднакви чорапа, както няма две еднакви деца, но всеки има своята хубост. 

Толерантност и взаимопомощ са нашите вълшебни думи към различните деца.

Денят – 21-о число на третия месец не е избран случайно, а за да покаже, че синдромът на Даун е свързан с тризомия (три копия) на 21-вата хромозомна двойка.

Всяка година в България се раждат около 100 деца със Синдром на Даун (по данни на Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун). Много често родителите на тези деца са “съветвани” от лекарите да се откажат от тях, защото няма надежда за развитието им в България.

Децата с Даун Синдром обаче постигат обучителни резултати, когато се прилага индивидуален подход, базиран на силните им страни. Могат да водят независим живот и да овладеят професионални умения, свързани с техните интересите.

Нека ги подкрепим с вяра в техните възможности и бъдеще!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram