В Операта отмениха протеста в Деня на балета

По молба на синдикатите в Операта символичният протест е отменен. Заплатите на колектива ще бъдат изплатени в пълен размер. Днес и утре от 10,30 часа на сцената на Операта са репетициите за Празничния концерт с ученици от Музикалното училище. Концертът е на 30 април от 19 часа. 

На 29 април по света се чества Международният ден на балета. Инициативата е на Международния театрален институт. Страната ни също отбелязва датата. Решението да бъде учреден ден на балетното изкуство е взето в София през 1982 г., на състоялата се у нас сесия на ЮНЕСКО.

Балетната трупа на Държавна опера-Стара Загора отбелязва днешния си празник на сцената на Зала „Възраждане“ в Габрово, където тази вечер ще се представи операта „Дидона и Еней“ от Хенри Пърсел. Хореографията в постановката е дело на младата и талантлива Ромина Славова-един от обичаните солисти на старозагорската балетна трупа. Съвсем наскоро Ромина постави и новите танци в концерта-спектакъл „Фантомите на мюзикъла“, който ще видите отново на 5 май.Ръководител на трупата на балета на Държавна опера-Стара Загора в последните години е Алида Бонева. Последната премиера на балета е танцовият спектакъла „Заедно сами“ /2013 г./ с хореограф Ана Пампулова. Солистите на балетната трупа участват в новите концерти „Сън“ и „Танцувай с нас“. На 20 май 2014 година на сцената на Операта бе представен уникалният спектакъл „Балетни мечти“ с участието на деца от школите по балет в града и балетната трупа на Операта.

Инициативен граждански комитет предложи със званието Почетен гражданин на Стара Загора тази година да бъде удостоена Снежана Дескова-дългогодишна примабалерина на Старозагорската опера и ръководител на школата по балет при НЧ“Родина“ в града ни –неизменно от 40 години насам.

Честит празник на талантливите артисти от балета на Държавна опера-Стара Загора, на хореографите, работили с нас – желаем им много успехи, блестящи спектакли и предана публика!

За Международен ден на балета е определена рождената дата на френския балетмайстор Жан-Жорж Новер, който остава в историята като най-големия реформатор в класическия танц. Той се смята за „баща” на балета в днешния му вид. Новер е роден на 29 април 1727 г. Той е хореографът, който въвежда характерните позиции на ръцете и краката, които и досега са в основата на класическия танц. Знаменитият балетмайстор е работил в парижката „Гранд опера” и в операта в Лондон. Поставил е над 80 балета.

Определението за балета днес е сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи. А според Жан-Жорж Новер, създателя на балета като самостоятелен театрален жанр, това е “драма, написана с музика и въплътена чрез хореография” През 1759 г. излиза неговият труд „Писма за танца и балетите”, който полага основите на балетното „законодателство”. В книгата той обосновава принципите на балета като сценично изкуство, обединяващо танца, пантомимата, музиката и изобразителните изкуства.

Държавна опера-Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram