В Копринка извънредно ще избират кмет

Върховният административен съд потвърди решението на Административен съд Стара Загора да бъдат прекратени правомощията на Кенан Саид като кмет на село Копринка. Решението на ВАС е от 27 юли 2021 г. и не подлежи на обжалване.

До разглеждане пред ВАС се стигна след подадена жалба от Кенан Саид срещу решението на Общинската избирателна комисия – Казанлък от 17. 02. 2021 г., потвърдено на 05. 03. 2021 г. от Административен съд Стара Загора, да му бъдат прекратени правомощията като кмет.

От доказателствата по делото става ясно, че към датата на полагане на клетва на 03.11.2019 г. кметът е имал регистрация на фирма като ЕТ. Кенан Саид е подал заявление-декларация пред Търговския регистър за заличаване, но след законовия  едномесечен срок от полагането на клетвата, едва в началото на януари 2020 година. Той не е уведомил писмено за това председателя на общинския съвет и общинската избирателна комисия.

Предстои президентът да издаде Указ за насрочване на избори в Копринка.

След като ОИК уведоми Централната избирателна комисия, ЦИК разполага със седемдневен срок, в който да предложи на президента на републиката да насрочи частични избори за кмет. От своя страна президентът е длъжен в 14-дневен срок от предложението на ЦИК да насрочи частични избори за кмет, но не по-късно от 40 дни преди изборния ден.

Източник: БНР

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram