В импровизирана читалня се превърна фоайето на Община Стара Загора

„Стара Загора е най-добрият град за живеене на поетите“,  с тези думи Недялко Йорданов се обърна към гостите и участниците в Маратона на четенето, който се провежда за десети път в Стара Загора. Кампанията е инициирана от Българската библиотечно-информационна асоциация в партньорство с Асоциация „Българска книга“ и е посветена на Международния ден на детската книга – 2 април и Международния ден на книгата и авторското право – 23 април.

В 8.00 часа, тази сутрин, по традиция първо прозвуча откъс от Шекспиров сонет, а след това бе прочетен откъс от стихотворението на Недялко Йорданов „Песничка за изкуството“. Българският поет бе официален гост на четенето в Община Стара Загора и за своето представяне прочете слова, излезли изпод перото на своя колега Валери Петров.

В Маратона се включи, с редове на Стойчо Стойчев и Янко Димов, посветени на Стара Загора, зам.-кметът Иванка Сотирова.

На импровизираната читалня във фоайето на Общината бяха гости още Емил Христов, председател на Общинския съвет, областният управител Георги Ранов и заместника му Мариана Кръстева, началниците на отделите, които отговарят за културата и образованието Диана Атанасова и Пенка Чавдарова. Предпочитани заглавия споделиха и детската авторка Яна Якова, Румяна Пенчева от Националния литературен музей, както и представители  на медиите и регионалните културни институти.
Всички любители на хубавата книга – деца, ученици, студенти и възрастни, могат да участват в маратона на четяща Стара Загора на работното си място, в класната стая, в клуба, бизнес офиса или кварталното кафене, в семейна среда.
Все повече хора се присъединяват към литературния форум. През годините над 4 хиляди участника са чели публично любими заглавия на 180 различни места под липите,  споделиха организаторите. Импровизирани читални по традиция се разполагат освен в сградата на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“, така и в паркове, дворове на училища, пешеходни алеи и други.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram