Възможен ли е проектът „Бузлуджа-паметта на времето“?

„Бузлуджа-паметта на времето“ е идеен проект, който предлага преустройство на сградата на Дома-паметник на връх Бузлуджа с възможно най-малка, но достатъчна архитектурна и функционална намеса, за да я превърне в монумент на времето, разказващ историята на България от античността до днес.

Идейният проект е разработен от  Дора Иванова, дипломант от Техническия университет в Берлин, катедра по история на архитектурата и бе презентиран днес в кабинета на директора на НПМ „Шипка-Бузлуджа“, Данчо Данчев.

„Връх Бузлуджа вече разказва историята на освободителните движения, на социалистическия строй, както и на прехода към демокрация. Ако добавим старата ни история и настоящето,  ще създадем синтезиран и пълен преглед на дългата ни преломна история. Акцентът ще е върху един емоционален и интерактивен прочит, не толкова чрез факти и години, а чрез атмосферата на съществуващата архитектура. Концепцията за сградата се състои от две времеви линии-хоризонтална и вертикална, които хронологично проследяват българската история от днешно време до античността и обратно. По първоначални изчисления проектът ще възлезе на 1,7 млн.лева“, разказва Дора Иванова.

Посещението, според ковцепцията, започва в централната част на залата, която ще представлява настоящето. Тя е заобиколена от вътрешния добре запазен мозаечен кръг, който разказва историята на социализма.

Тъмният, дълъг коридор ще представия историята на България под Османска власт. А в кулоарите с величествена гледка ще бъде изложена старата ни история с най-значителните ни владетели.

Вертикалната обиколка  започва в подземния етаж, разкривайки историята на нашите земи от древността. Обиколката продължава със стъклен асансьор по източната страна на 70-метровия пилон. Изкачвайки се нагоре посетителите ще преминат през многовековната българска история, за да достигнат до панорамната тераса на върха, която разкрива спираща дъха гледка.

Buzludja.2

Buzludja

Buzludja.j1

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram