Входната врата в обичаите

Вратата символизира границата между различните светове. В древния Рим, където дори имало бог на вратите – Янус, преминаването през врата олицетворявало преминаването от една възраст в друга. В Китай през вратата с форма на арка преминавало Слънцето. В библейските текстове – това е пътят, водещ към Истината.

Вратата в българските народни представи

%d0%b2%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b5%d0%b4%d0%b0Вратата се възприема от народа ни като граница между два свята – светът навън и светът на домашния уют и сигурност. В българския фолклор пътната врата е обект на религиозна почит – тя е закрилящ, предпазващ знак за цялата къща. Затова, ако се развали, старата врата трябва да се запази, нейното унищожаване било строго забранявано.                                                                                       Според традиционните представи вратата е място за определени обредно-магически действия. В народните представи и обредност вратата най-често се явява заедно с прага, от който тя не може да бъде отделена.

На Игнажден                                                                                                                                Игнажден е един от празниците, при които вратата е обект на почит. На нея се закачват малки декоративни метли, украсени с цветни вълнени конци и жълта паричка. А полазникът, този, който пръв влезе в дома, задължително сяда първо зад вратата, за да не бягат щастието и плодородието от къщата. Днес се изработват декоративни метлички с малък размер от билки и сушени цветя, украсяват се според празника и се закачват на стените или на входната врата.

На %d0%b8%d0%b7%d1%82%d0%b5%d0%b3%d0%bb%d0%b5%d0%bd-%d1%84%d0%b0%d0%b9%d0%bb-1-jpg%d0%b2%d1%85%d0%be%d0%b4%d0%bd%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b0%d1%82%d0%b0Коледа                                                                                                                                               С коледен венец най-често се украсява вратата. С кръглата си форма той символизира безкрайността и вечния живот. На Коледа венецът е символ на товара, който Божият син ще понесе на раменете си в името на спасението на хората. Ако венецът е от цветя, това е знак за надежда, че зимата не е вечна, че ще дойде отново пролетта, топлото слънце и земята ще се пробуди за нов живот.

На Петльовден                                                                                                                                 В този ден майките на мъжки рожби колят петел за здраве на детето си. От кръвта му се прави кръст на входната врата и на челата на момченцата – за здраве и благополучие. Легендата разказва, че в годините на турското робство една майка спасила първородното си дете от еничарство, като заклала петел. Вратата на къщата била опръскана с кръвта на животното. Като я видели, турците помислили, че в този дом вече е влизано и го подминали.

На Цветница, Гергьовден и Петровден

На Цветница и по Гергьовден вратите на дома и стопанските постройки се окичват с върбови клонки и зеленина. На Петровден (29 юни) когато завършват двуседмичните Петрови пости се отговява с петровско пиле и стопаните колят на прага на дворната врата жертвена птица (петел) за здраве.

На сватби и кръщенета                                                                                                                                       С вратата са свързани редица предпазващи и очистващи обреди около сватбените и кръщелните традиции.                                                                                                                            Свекървата посреща булката на сина си пред входната врата и я благославя, след което %d1%83%d0%ba%d1%80%d0%b0%d1%81%d0%b5%d0%bd%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d1%82%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%ba%d0%b0младоженецът пренася девойката на ръце в къщата. Преминаването през вратата  символизира преминаването към нов етап от  живота на момичето – от девойка то се превръща в съпруга.                                                                                                     Преди да влязат в дома на булката, сватбарите на младоженеца трябва да „платят“ при входната врата; при въвеждането на булката в новия й дом, тя е длъжна да намаже вратата с мед (и масло) и др.

При втората пита след раждането поканените жени трябва да прекрачат нарочно поставени на прага на вратата горящи въглени, червен конец или железен предмет (ритуал за предпазване на родилката и новороденото от лоши влияния). След кръщаване на дете кръстникът или кръстницата го подават на майката близо до врата и др.

Вратата и съвременността                                                                                                                                  В съвременните условия важността на вратата е голяма за къщите и не съвсем толкова определяща за многоетажните блокове. В блоковете енергията трудно достига високите етажи, а и често качеството и се влошава докато стигне до горе. Какво влошава качеството и: мръсни стълби, олющени стени, струпани от години вещи по стълбите, саксии със сухи цветя, слабо осветление, всяко нещо което ви се препречва, докато се качвате по стълбите. Добре действат цветята, които често добрите домакини, които нямат място в къщи, отглеждат по стълбищните площадки. Добре действа хубаво осветление, добро проветряване. Детските рисунки по стените на стълбите са също много приятна и интересна гледка.

Как да подобрим качеството на енергията, която влиза от входната врата вкъщи?                                                                                                                                  Неблагоприятни външни фактори, според фън шуй, са:                                                                     – Ако вратата е точно срещу стълби.                                                                                              – Ако вратата е срещу вратата на съседа на разстояние по-малко от 2 м.                                            – Ако вратата е в дъното на дълъг коридор.                                                                      Неблагоприятни фактори вкъщи:                                                                                                           – Ако на близко разстояние срещу вратата има огледало. То отразява обратно влизащата през вратата енергия и тя не може да обиколи и подхрани дома.                             – Ако близо до входната врата има врата на санитарен възел. Това  създава условия влизащата енергия да изтече през канала.                                                                                В много традиции се използват статуи, най-често фигури на кучета, символи и надписи за защита на входната врата, като идеята е, че те ще защитават и целия дом. Външната врата трябва да е плътна, без стъкло по нея, да внушава стабилност. Стъклото е добър вариант за вратите вътре, но не и за входната врата. Не бива вратата да скърца, да се опира в пода, да се отваря частично (по-малко от 90°). Освен това, тя трябва да е най-голямата в дома.  Добре е пред вратата да има праг – той контролира мощните земни енергии. Благотворно действат електрически звънец или истински звънчета.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram