Внучката на Цвятко Радойнов ще посети Казанлък

Талантливата актриса  Майя Остоич,  внучка на ген.-майор Цвятко Радойнов, ще посети Казанлък на 23 февруари  и ще се срещне  с граждани.  Посещението й е във връзка със 120-та годишнина от рождението на Радойнов. В 11 часа тя ще постави цветя на паметника на своя дядо, намиращ се на площада в родното му място Крън (община Казанлък).

Читалището и пенсионерския клуб в гр. Крън, които носят и днес неговото име, организират среща –разговор за своя патрон. В читалищната сграда ще се съберат в 11:30 часа граждани и гости, за да си спомнят за генерал-майора, който обичал да свири прекрасно на цигулка и бил влюбен в музиката. Владеел отлично френски. Говорел е още английски, немски и руски. Обичал е да казва: „Животът не е само обещание или надежда.  Той трябва да бъде красива реалност за всички, които са се родили или ще се родят“.

По време на срещата присъстващите ще имат възможност да чуят разказ за живота на Цвятко Радойнов в Крън от Генчо Кръстинов, който ще разкаже любопитни факти за рода му, а внучката му Майя ще сподели предадените спомени от своите родители. Много близък приятел с поета Никола Вапцаров. Стихотворенията „Антени“, „Хроника“,“Ще бъда стар“ са писани под непосредственото приятелско влияние на генерала, който споделял, че „едно пламенно написано стихотворение има не по-малко значение от оръжието”. Председателят на БАС Неделчо Братоев  ще представи кратка история за Цвятко Радойнов, част от книгата му „История на социалистическото движение в Казанлъшкия край”.

В 17:30 часа в клуба на БСП в Казанлък (ул.”Чудомир”№ 1), Остоич ще се срещне с членове на Младежкото обединение на БСП в Казанлък и ще дискутират „Кой е Цвятко Радойнов и какъв е приносът му в историята за социалистическото движение”.

 

Съорганизатори на събитията са Областния съвет на БСП в Стара Загора, Общинския съвет на БСП и Младежко обединение в Казанлък и казанлъшката структура на Български антифашистки съюз.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram