ВМЗ и „Кинтекс“ не се продават НИТИ ще се обсъжда

Оръжейните фирми ВМЗ и „Кинтекс“ се връщат в забранителния списък за приватизация. Новината дойде от заседанието на правителството, а нареждането за забраната е лично от премиера, става ясно от стенограмата. „Намирам за неприемлива идеята за приватизация на ВМЗ и „Кинтекс“, отсича Бойко Борисов пред министрите, без да обяснява защо. Часове преди Борисов БСП и АВБ, които изначално не обичат частните инвеститори, също се обявиха против. А БСП дори внесе законопроект за вкарване на двете предприятия и института НИТИ, който също е част от отбранителната индустрия, в списъка на фирмите, забранени за раздържавяване.

Темата дойде на дневен ред, след като сопотските военни заводи и оръжейният търговец „Кинтекс“ се появиха в тригодишната бюджетна прогноза на финансовото министерство, където се споменава само, че могат да бъдат приватизирани през 2017 или 2018 г.

Депутатът Манол Генов заяви вчера, че „Държавата губи влиянието си на стратегически пазари”, заяви депутатът от левицата. Манол Генов подчерта, че министър Лукарски е обещал, че производството на ВМЗ-Сопот ще се увеличи поне два пъти, в същото време КИНТЕКС си възвръща стари пазари, а НИТИ-Казанлък разработва и внедрява нови производства.

„В тригодишната прогнозна рамка тази приватизация се мотивира с необходимостта от допълнителни средства в бюджета. Не стигат заемите, не стига преизпълнението на бюджета, а и ще приватизираме, за да влязат още пари. Очевидно има проблем с парите в държавата”, заяви пред представителите на медиите зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram