Влиза в сила новият график за ваксинирането срещу COVID-19

От 18 май, с разпореждане на здравния министър, регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната трябва да определят логистичните пунктове на територията на всяка община, а когато е необходимо и в отдалечени населени места. Ангажимент на РЗИ е ежеседмично да доставят до пунктовете заявените от общопрактикуващите лекари количества ваксини срещу COVID-19.

Всяка седмица, в дните от понеделник до четвъртък, ОПЛ и разкритите ваксинационни центрове в страната ще бъдат имунизират граждани над 60 г. В този период ще се допуска ваксиниране на лица и под 60-годишна възраст, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В дните от петък до неделя включително ваксина срещу COVID-19 ще получават всички желаещи лица, по реда на тяхното записването.
Това гласи Заповед № РД 01-350/17.05.2021 г. на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена на 17 май. В нея се посочва, че общопрактикуващите лекари предоставят на РЗИ списъци на трудноподвижни лица и на лица, живеещи в труднодостъпни и отдалечени райони, които желаят да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. След получаване на списъците регионалните здравни инспекции организират мобилни имунизационни екипи, които да извършат ваксинацията в най-кратък срок.

Имунизационен кабинет в РЗИ-Стара Загора
от Понеделник до Петък – 08:30 – 17:00 ч., без прекъсване
Събота – 09:00 – 14:00 ч., без прекъсване
Неделя – Почивен ден

Имунизационният кабинет работи със следните ваксини:
Comirnaty / РНК ваксина / – схема на имунизация между 1-ва и 2-ра доза: 21 дни
Astra Zenecca / аденовирусна ваксина / – схема на имунизация между 1-ва и 2-ра доза: от 28 до 84 дни
Moderna / РНК ваксина / – схема на имунизация между 1-ва и 2-ра доза: 28 дни
Janssen / аденовирусна ваксина / – схема: еднодозова ваксина

Имунизационен сертификат се издава 7 дни след поставяне на втората доза от ваксина срещу COVID-19.

За своевременно доставяне на ваксина срещу коронавирус е необходимо всеки четвъртък до 16.00 ч. джипитата да представят в РЗИ – Стара Загора седмична заявка за необходимите количества ваксина срещу коронавирус.

След обобщаване на заявките, количествата ваксини ще се получават всеки понеделник на съответната седмица в следните пунктове:
• в каб.102 в РЗИ – Стара Загора – ОПЛ от гр.Стара Загора, община Стара Загора и община Опан до обяд от 9.00 ч. до 12.00 ч. и след обяд от 15.00 ч. до 16.00 ч.
• в манипулионната на ОПЛ в ДКЦ „Поликлиника“ гр.Казанлък (2-ри етаж) от 11.00 ч. до 13.00 ч. – ОПЛ от община Казанлък, община Мъглиж, община Гурково, община Николаево, община Павел баня
• в дневен център на МЦ „Николай Тошев” гр.Чирпан (3-ти етаж) от 11.00 ч. до 13.00 ч. – ОПЛ от община Чирпан и община Братя Даскалови
• в МЦ Раднево от 10.00 до 11.00 ч. – ОПЛ от община Раднево
• в МЦ Гълъбово от 11.30 ч. до 12.30 ч. – ОПЛ от община Гълъбово

Ваксините трябва да се получават от общопрактикуващия лекар или опълномощено от него лице.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram