Вечер с поетичното слово на Росица Ангелова

В поредицата от срещи със съвременни български автори, организирани от Общинска библиотека „Искра“, Община Казанлък и Клуба на дейците на културата, тази вечер от 18:00 часа в Галерията на ул. „Искра“ 4 гостува Росица Ангелова. Тя ще представи тук последната си книга – стихосбирката „Морфология на въртенето“. Събитието е част от „Европейските дни на наследството в България 2017 Наследство и природа: пейзаж от възможности“.

Росица Ангелова е родена в Перник. Завършва Държавен библиотекарски институт – гр. София и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – българска филология. Работи като главен библиотекар и завеждащ отдел „Комплектуване и каталози“ в Регионална библиотека „Св. Минков“ в Перник. Член е на СБП.
Автор е на поетичните книги „Неизбежни души“, „Тревожна тишина“, „Преди да отлети звънът камбанен“ – репликираща поезия в съавторство с поета Томи Тодоров, „Затворих тъмното отвън“, „Една ябълка разстояние“, „Морфология на въртенето“. Стиховете ѝ са превеждани на руски и албански език в сборниците „Духовные мосты“ (1998 г.) и „Stili97“ – Скопие (2006 г.).
Носител е на множество литературни награди:
Лауреат от националния конкурс за поезия на името на Дора Габе (1998 г.)
Награда за млада българска поезия – „Владимир Башев“ (1999 г.) за първата си поетична книга „Неизбежни души“
Второ място в националния конкурс „И ние сме деца на майката Земя“ на читалище „Христо Смирненски“ (2005 г.)
Първо място в националния конкурс „Пролет моя“ на името на Никола Вапцаров (2006 г.)
Лауреат на националния поетически конкурс „Христо Фотев“ – Бургас (2006 г.) и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram