Вадят на показ сабите на Стефан Караджа и Хаджи Димитър

На уникална изложба с безценна историческа значимост ще домакинства Галерията в следващия един месец. Личните оръжия на Стефан Караджа и Хаджи Димитър ще бъдат показани по повод 150 години от Бузлуджанската епопея. Изложбата е организирана от Националния парк-музей „Шипка – Бузлужа” и отбелязва годишнината от подвига на четата на двамата войводи.
Оръжието на Стефан Караджа идва от Русенския исторически музей, където се съхранява, а на Хаджи Димитър – от Варненския.
И двамата войводи са родени през 1840 година. Револверните им саби са идентични, с поредни номера и са произведени в белгийската оръжейна фирма „Анри Гусен и синове“ в средата на XIX век. Огнестрелното оръжие е монтирано в дръжките на сабите. Сабята на Стефан Караджа има върху дръжката си инициали СТК, оформени като монограм. Тази любопитна подробност и още важни факти около живота и делото на Стефан Караджа и Хаджи Димитър могат да се научат или припомнят в залата на Галерията. В изложбата ще бъдат подредени и девет литографии от сливенския музей, още – три портрета от казанлъшкия музей. Ще бъде показан и списъкът на членовете на четата, който е също е от XIX век и се пази в Държавен архив-Стара Загора. Гостите на откриването ще могат да присъстват и на представяне на юбилеен вестник „… дойде като буря, като сън премина…”

Юбилейната експозиция на НПМ „Шипка – Бузлуджа” ще бъде открита на 3 юли /вторник/ от 18.00 часа в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram