Българчета от Америка с награди от казанлъшки конкурс

921 творби от 64 училища и школи от цялата страна, от българско училище в американския град Сънивейл и от Испания пристигнаха за участие в 8-мия национален конкурс за детска рисунка „Наследници на Дечко Узунов“. Награждаването на отличените деца и техните ръководители ще се състои в неделя, на 22 февруари от 11:00 часа в актовата зала на Национална гимназия по пластични изкуства и дизайн ”Акад. Дечко Узунов”, организатор на проявата, съвместно с Община Казанлък. Конкурсът се провежда под патронажа на областния управител на област Стара Загора Георги Ранов.
Грамоти и предметни награди бяха присъдени за всяка възрастова група – от І -ІV и от V -VІІ клас от жури, оглавено от преподавателя в гимназията Радостина Павлова. Журирането се извърши от членове на Художествения съвет при училището и изявени ученици от НГПИД “Акад. Дечко Узунов”.
Шейсет са отличените участници в конкурса за 2015 година. Предстои връчването на 60 награди -специални, за първо, второ и трето място, 60 отличия „Млад художник“, поощрителни награди. Най-добре представилите се институции и ръководители също ще получат грамоти.
Тази година участниците рисуваха под мотото „Сънища“, а „Мигове“ е темата на следващия конкурс, с който НГПИД ще се ангажира догодина.
Трима възпитаници с художествен ръководител Маргарита Коен от българското училище „Хан Аспарух“ в американския град Сънивейл, Калифорния  също имат награди от конкурса.  Те ще получат отличия „Млад художник“. Общо 12 рисунки са изпратили нашите сънародници от Америка, в резултат на контактите и нестихващата кореспонденция между казанлъшката гимназия- инициатор на конкурса и малкото българско училище в близо 140 000 хиляден Сънивейл, в района на залива на Сан Франциско.
Изложбата с отличените творби на млади художници ще бъде подредена в казанлъшката Художествена гимназия, а по време на церемонията по награждаването в неделя се очаква да пристигнат деца и техните учители от градовете София, Шумен, Добрич, Бургас, Ямбол, Търговище, Дупница,, Николаево и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram