Бум на вирусен конюктивит в Казанлък

Силно заразен вирусен конюктивит върлува в Казанлък. Заболяването се разпространява изключително бързо и засяга, както деца, така и възрастни.

Вероятно заразното заболяване е започнало от ромската махала в Казанлък. На запитване от presstv.bg  от Регионалния здравен инспекторат отговориха, че във връзка с информация за заболяването още на 22.07.2016 г. служители от отдел „Противоепидемичен контрол”, дирекция „Надзор на заразните болести” посетиха кв. „Кармен” в гр. Казанлък.

При проверката се установи, че от началото на месец юли жители на квартала боледуват от контактен конюктивит. Заболяването възниква от неспазване на хигиена и лоши битови условия. Констатира се струпване на битови отпадъци, изтичане на фекални води в мазетата и липса на течаща вода по горните етажи на блоковете.

Проведени бяха срещи с общопрактикуващия лекар, който провежда лечение на заболелите и ги насочва за специализирана медицинска помощ, както и среща с пастора в квартала.

Микробиологичните изследвания на болни лица не установиха бактериални причинители и връзка с инфекции, предизвикващи конюктивити.

Тези резултати доведоха до извода, че конюктивитите са в следствие от неспазването на лична хигиена или протичащи летни вирусни инфекции.

Дадени са писмени препоръки на община Казанлък директорите и здравните специалисти в детските заведения да засилят контрола при извършването на сутрешен филтър, за да не се допускат болни деца с конюктивити и други заболявания с цел предотвратяване разпространението им в организираните детски колективи в гр. Казанлък.

РЗИ – Стара Загора информира РЗОК – Стара Загора за  повишена заболяемост от конюнктивити в кв. „Кармен” на гр. Казанлък с цел  предоставяне на допълнително количество направления за специалист на общопрактикуващия лекар.

Вирусният конюктивит се разпространява изключително бързо и вече е разширил обхвата си в града, потвърдиха  общопрактикуващи  и очни лекари.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram