БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ потвърди ангажимента си към децата с увреждания и техните семейства

Левицата успя да пробие мнозинството и промените в защита на децата с увреждания влязоха в дневния ред на НС

sn_03 Днес заместник-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова и народните представители от левицата Георги Гьоков, Драгомир Стойнев, Мариана Бояджиева и Георги Свиленски се срещнаха с родители на деца с увреждания. Разговорът бе иницииран от депутатите на левицата, когато майките на деца с увреждания изразиха своето недоволство пред Народното събрание.

 На днешната среща родителите споделиха някои от проблемите, с които се борят в своето ежедневие и които нарастват като тежест, когато техните деца навършат 18 години, а не ходят на училище и не работят. Те призоваха на първо време за законодателни промени в посока отпадането на заложените високи такси от няколкостотин лева за производството по назначаване на попечител, увеличение в размера на инвалидната пенсия, възможност за назначаване на трудов, не на граждански договор към настоящата програма за осигуряване на личен асистент на хората с увреждания. Коментирани бяха също, срещани от майките на деца с увреждания, затруднения със здравната система у нас, както и належащите високи разходи за закупуване на медицински консумативи от тяхна страна. В тази връзка депутатите от левицата напомниха, че неколкократно БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ внася законопроект за намаляване на ДДС ставката за помощни средства, съоръжения за хора с увреждания, доставка на услуги за домашни грижи и гледане на деца и възрастни хора.

sn_02 Народният представител от левицата Георги Гьоков подчерта, че днес левицата успя да пробие мнозинството и промените в защита на децата с увреждания да влязат в дневния ред на НС. Социалистите внесоха за пореден път за влизане в дневния ред на седмичната програма на Народното събрание промените в Закона за семейни помощи за деца. С тях се залага: размерът на месечната добавка да се определя ежегодно със закона за държавния бюджет на Република България, като не може да бъде по-малък от 70 на сто от месечния размер на минималната работна заплата за страната за съответната година. „Няма как да не подкрепим семействата на децата с увреждания. С оглед и на протестите от миналата седмица не знам с какви очи мнозинството гласува против тези предложения”, заяви депутатът от БСП Георги Гьоков. Той обясни, че ще се получи увеличение с 54 лева, с които помощта ще стане 294 лева. Гьоков допълни, че това ще струва на бюджета 14 млн. лв. годишно. „Всички тези пари ще отидат за лекарства, за рехабилитация, за специални храни. Нечовешко е отношението към тези семейства”, категоричен бе социалистът.

 sn_01Народният представител от левицата Драгомир Стойнев допълни, че в резултат на прилагането на закона ще бъде внесена сигурност по отношение размера на социалната помощ за тази уязвима социална група и създаване на по-добри условия за отглеждането им в семейна среда. Той обясни, че по данни на националната статистика месечната добавка за отглеждане на дете с увреждания обхваща около 22 хиляди деца. „Ние се борим този закон да бъде гледан в пленарната зала. Защото знаем, че всеки ден вие правите геройство! Знаем, че увеличението на тези средства, с предложените промени в закона, няма да решат проблемите, но без съмнение ще покажат отношението на държавата – отношение на подкрепа“.

 Зам.-председателят на ПГ на левицата Корнелия Нинова със съжаление посочи, че в тригодишната прогнозна рамка всички социални плащания за следващите 3 години са замразени от управляващите. Народният представител от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ формулира и предложи конкретен, съвместен план на действие, който с усилията на левицата на практика да подпомогне майките и децата с увреждания, в това число и тези над 18 години. Като първи ефективни стъпки в него Нинова формулира следните: бързо внасяне на законодателни промени в посока отпадане на заложените високи такси от няколкостотин лева за производството по назначаване на попечител; проверка относно наличието и пълнотата на специалния регистър на лицата с увреждания; както и ангажимент на първия блиц-контрол в НС, на който се яви вицепремиерът Калфин, да му бъдат зададени въпроси относно програмата за осигуряване на личен асистент на хората с увреждания и евентуални промени в нея. „Проблемите в тази сфера са много, но ако не започнем отнякъде, те няма да бъдат решени“, категорична бе Нинова.

 Една от присъстващите на срещата майки сподели своя личен проблем, свързан с липсата на внимание от страна на отделни здравни заведения у нас към здравословното състояние на нейното дете и неспособността да се постави диагноза на неговото заболяване. Народните представители от БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ се свързаха с ръководството на Министерството на здравеопазването и получиха уверение, че въпросът ще бъде поставен и ще бъдат положени усилия да се помогне в конкретния случай.

Областен съвет на  БСП – Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram