Борисов от гр. Шипка: БВП ще стигне 100 млрд. евро, средната заплата – 2000 лв

Премиерът Борисов се черкува в храм-паметника „Рождество Христово“ в град Шипка.

Свещениците благодариха на министър-председателя, че е помогнал за възстановяването на камбанарията в храма.

Поискаха и помощ за заболекарски и лекарски кабинет в Шипка.

Старозагорският митрополит Киприян посрещна премиера в храм-паметник „Рождество Христово“. „Храмът олицетворява събитията, които са се случили по време на Руско-турската освободителна война. Храмът пази заветите на нашата православна любов. Много политици, министър-председатели и президенти са посещавали прекрасния храм. Нито един не отреагира както вие – да подпомогнете възстановяването на камбанарията, която разнася прославата към Бога“, заяви митрополит Киприян. „Изказвам огромната си благодарност на вас, на Министерския съвет, затова, че отпуснахте над 1,6 млн. лв., за да можем да възстановим камбанарията, която се рушеше“, допълни той.

От името на Епархийския съвет на Старозагорската митрополия Борисов бе удостоен с благодарствен знак. „Бъдете жив и здрав, благословен, нека този знак да напомня за добрите ни взаимоотношения. Такъв премиер ни трябва – достоен, който да запазва, оценява и съхранява ролята и дейността на БПЦ“, каза още Киприян.

Премиерът благодари за връчения знак. „Както казахте много идват по един път в годината на 3 март, снимат се. Ние в момента и паметника „Шипка“ ремонтираме и този великолепен храм-паметник, който пази паметта на хилядите убити. Това е наше задължение. Виждам, че се прави на пълни обороти. Ако казал Господ ще направим и Южното крило“, каза Борисов и допълни, че са отпуснати средства за Жабленския манастир, за джамията в Раград. Борисов подчерта, че двете религии трябва да живеят в мир и разбирателство. „За нас вашите молби са заповед, защото идват отгоре“, допълни премиерът.

Вашите молби са заповеди за мен, отсече той.

Камбанарията всеки момент щеше да падне и нямаше какво да осветяваме, заяви той. 53 метра ще бъде скелето от земята до камбанарията, каза представителка на фирмата-изпълнител на ремонта.

Не може тези паметници, които пазят паметта на нашите герои, да не бъдат в брилянтно състояние, посочи Борисов.

Владиката пък го покани догодина да дойде на 100-годишнината на храма.

Има ли вяра, има народ, има морал, има бъдеще, така че работете, каза още премиерът Борисов.

„Много лесно се говори един път в годината. Десетилетия камбанарията в храма в Шипка е била пред срутване, казвам го за тези, които говорят за разруха, а са разрушили всичко при управлението им.

Шипка, всички прекланяме глави, така че да може паметниците ни, които са изградени върху кръвта на героите ни да бъдат в брилянтно състояние“, допълни Борисов.

„Още един-два месеца трябва да се справим с пандемията. Вчера правихме разчети и през следващите 4 години ще вдигнем брутния вътрешен продукт до 100 млрд. лв. 196 млрд. лв. мога да ги обещая. Когато преди 4 години взехме управлението никой не вярваше, че ще стигнем 120-130 млрд. лв., COVID-19 ни спря за 1 година. Убеден съм, че с ваксинирането, с начина, по който лекуват лекарите ще постигнем поне 2000 лв. средна заплата и нагоре, ще продължим санирането, на първо място църкви, манастири и джамии. Искам всички да са спокойни и доволни, да могат да се отдадат на вярата, има ли вяра има морал, народ, бъдеще“, заяви Бойко Борисов.

Премиерът се срещна и с кмета на Шипка Василка Панайотова и инспектираха ремонтирано читалище. Борисов коментира отношенията ни с Турция: „От война до най-добри приятелски и съседски отношения“ и припомни, че кулата Атакуле в Анкара е светнала в цветовете на трибагреника ни. Той коментира, че опозицията освен с провокации с друго не може да си служи.

„Каква разруха? Ето, ремонтираме, възстановяваме – и паметника на Шипка, и църквата, и читалището“, изреди премиерът Борисов пред кмета на Шипка , която благодари на кабинета за отпуснатите средства.

„Трябва да се обичаме… обичай врага си. Освен провокации, друго не могат, сподели Борисов пред жител на града, който изрази възмущението си от политическите опоненти на премиера, които се били обединили срещу него.

Бойко Борисов посети и строежа на 8-км велоалея, която ще свърже Тракийската гробница в Казанлък с всички тракийски могили, град Шипка и храм-паметника. Велоалеята се изгражда с европейски средства.
Кметът на Казанлък Галина Стоянова посочи, че възстановените велоалеи свързват най-големите села в района. „В Община Казанлък имаме абсолютна свързаност с велоалеи – 22 км.“, посочи тя.

Икономическия министър Лъчезар Борисов, който бе на обиколката с премиера, допълни, че 80 компании в региона ще получат 11 милиона лева.

Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram