Богата културна програма ще забавлява публиката на планинския фестивал OPEN BUZLUDZHA от 10 до 13 август

Богата културна програма ще забавлява публиката на планинския фестивал OPEN BUZLUDZHA от 10 до 13 август

Вечерна музикална програма на три сцени и цветна палитра от дневни активности ще очакват посетителите на събитието 

Фестивалът с кауза OPEN BUZLUDZHA 2023 представя своята богата културна програма, която изненадва с атракции като спорт с летящи чинии, демонстрация на най-големите хвърчила в България, приказки на колелета, радио-балет, ателие за размисли и още много други активности денем и музикални изпълнения нощем. 

На основната сцена посетителите ще могат да видят групи като Остава, Керана и Космонавтите и So Called Crew. Пред монумент Бузлуджа ще звучи електронна музика на известни диджеи от България, Франция и Германия. Самият монумент ще бъде осветен с впечатляващ видео 3D мапинг. В гората ще има втора електронна сцена с едни от най-добрите дръм енд бейс диджеи в България.

През деня ще има цветна програма от активности, които да задоволят всяко настроение: лекции, изживявания, спорт, работилници, изложби, кино и детска програма. 

На лекциите в петък посетителите ще могат да се запознаят с любопитни истории за богатото културно-историческото наследство на региона от Казанлъшката гробница до Бузлуджа.  В събота ще могат да научат повече за обживяването на изоставени сгради чрез съвременно изкуство и култура. В панела ще се включат: „Топлоцентрала“- София, „РеБонкърс“- Варна, „Старата мелница“- Кърпачево, проектът за център „Жан Клод и Кристо“- Габрово и „Проект Бузлуджа“. В неделя на едно място ще се съберат организатори на фестивали с кауза: „Буна“ във Варна, „Джаз под звездите на Деветашко плато“, „На зелено“ в Стара Загора, “48 часа Варуша юг” във Велико Търново, „Реките на града“ София, Габрово, Стара Загора и Русе и „OPEN BUZLUDZHA“. Събирането на 14 дейни културни организации в лекционната част ще създаде инкубатор за идеи, знания и вдъхновение.

Специална програма от „Бузлуджа изживявания“ ще очаква гостите на фестивала около самия монумент. Всяко едно от тях дава нов и непознат прочит на мястото. Посетителите ще могат да видят Бузлуджа така, както никога досега чрез радио-балет „Нонумент„, пърформанс под формата на пиеса за слушане, който спечели наградата „Икар“ от Съюза на артистите в България. Ще могат да се включат в туристическа обиколка около паметника – „Бузлуджа CoolTour“ или в ателие за размисли „Памет и наследство“. Гостите на фестивала ще могат да видят най-големите хвърчила в България и да чуят класическите инструменти на младите таланти от „Академия роза“

Любителите на спорта ще могат да започнат деня със сутрешна тренировка и да продължат с отборни игри за сръчност, съобразителност и баланс. Разходка в местността или пък планински преход до връх Атово падало са перфектната комбинация от движение и потапяне в природната красота. А по-смелите ще могат да направят своята разходка, яздейки кон. Ще бъдат представени спортове с летящи чинии и всеки ще може да пробва дисциплините „ултимейт фризби“ и „диск голф“.

Феновете на изкуството и занаятите ще могат да участват в работилниците за създаване на мозайка, за стъклопис и за изработване на гайтани. А за да е още по-цветна и блестяща вечерта, посетителите ще могат да получат фестивален грим от професионален гримьор. 

В рамките на събитието ще бъдат представени две изложби. Едната от тях е „Строи се монумент“, показваща изграждането на монумент Бузлуджа. А другата, „Новото наследство – състояние и проблеми“, представяща цялостен поглед над българското монументално изкуство.  

Горско кино отваря вратите си за първа година в рамките на фестивала. Посетителите ще могат да се насладят на селекция късометражни филми разделени в три кино-блока: културно наследство, българско кино и детска програма. 

За най-малките посетители на фестивала ще има представления и магични срещи в света на приказките, благодарение на „Приказки на колелета“Работилници за рисуване и творене са част от детската програма.  

Фестивалът се организира от фондация „Проект Бузлуджа“, заедно с община Казанлък и “Bar Dak” и със съдействието на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Тази година проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. Министерство на туризма се включва като партньор в събитието с павилион, представящ богатството и разнообразието на културния туризъм в България. Фестивалът е подкрепен и от посолството на Федерална република Германия в България, които съдействат за участието на немски диджей артист.

Ако желаете да се насладите на мястото и фестивала зад кулисите, то все още може да се включите като доброволец. Научете как тук.  
Билети, възможности за настаняване и информация за фестивала, можете да намерите на сайта на фондация „Проект Бузлуджа“, както и на страниците във Facebook и Instagram.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram