Близо 1500 деца от старозагорско остават извън онлайн обучението

1 427 ученици от област Стара Загора не се включват в момента в обучението в електронна среда, посочва Радио Стара Загора.

Причината при част от тях е, че нямат достъп до интернет или не разполагат с компютри или други устройства. На места малките ученици са преминали към т. нар. проектно обучение, което означава и удължаване на първия срок за тях.

От гимназистите 102 от близо 12 хиляди нямат устройства или интернет, каза началникът на регионалното управление по образованието Татяна Димитрова. Учениците в начален етап са 9 676, за тях училищата са осигурили 568 устройства.

В момента 825 ученици от първи до четвърти клас не се обучават в електронна среда, но това не е само заради липса на устройства. Голяма част от училищата избраха да работят с малките деца в момента по т. нар. проектно обучение, заради възрастта им. Точно в тези училища ще се удължи и първия срок, каквато възможност даде Министерството на образованието – уточни Татяна Димитрова.

Около 8 300 са учениците в област Стара Загора от четвърти до шести клас, осигурените за тях компютри са 737. 500 деца не учат, заради липсата на устройства. През октомври държавата отпусна 777 хиляди лева за закупуване на преносими компютри за област Стара Загора, които вече са усвоени. Очакват се още 710 хиляди лева. Училищата купуват устройства и със собствени средства.

Източник: Радио Стара Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram