Блестящо представяне и пореден международен успех за АНПТ „Искра” при НЧ „Искра-1860”

От 27.08. до 04.09.2017г. АНПТ „Искра“участва в ІІ Международен танцов фестивал „Танцът и съжителството на Цивилизациите“ град Лариса, Република Гърция.
Фестивалът се провежда от Международната организация за фестивали IGF /иджеф/, на която организация АНПТ „Искра„ също е член.
Във фестивала участваха 6 групи, като по регламент, всяка група представя различна танцова програма в продължение на 8 дни.
Изключително тържествено и много оригинално е протекло откриването на фестивала с представянето на всеки състав със знамето и химна на всяка държава.
Фестивалните програми са представяни и в други населени места, където участниците и ръководителите са били посрещани винаги от кмета и общинските съветници.
Ръководството на Ансамбъла е участвало в официални срещи с кметовете и експертите по култура в различните градове.
АНПТ „Искра” е взел участие в 8 фестивални вечери и 4 дефилета. Освен в Лариса нашите танцьори, певци и инструменталисти са представили страната ни и в Тесалия, Чалки,Килелер, Сукоурио, както и в крайморските курорти Агиокампос и Авероф.
Изпълнителите от АНПТ „Искра“ впечатлиха публиката с разнообразната си и атрактивна програма и стоплиха сърцата на много българи живеещи в този регион, както и на местното население. Живеещите там българи с нашето национално знаме и силни аплодисменти са подкрепяли всяка изява на Ансамбъла. И участници и зрители са изпитали едно неповторимо преживяване изпълнено с много емоция.
Много висока е оценката дадена от г-жа Мели – бивш председател на световната организация за фестивали IGF на официалната заключителна вечер. За представянето на българския състав тя е казала: „Това е вълшебство – всеки танц да се показва в различен костюм! Това е професионализъм! Това е много труд на ръководители и изпълнители! Това могат да го правят само най-добрите състави!
Освен това, г-жа Мели заяви, че ще промотира Ансамбъл за народни песни „Искра” за участие в различни фолклорни форуми по света, защото този Ансамбъл заслужава да бъде видян от хората.
А иначе, Ансамбъла отново има нови приятели от различни националности и фолклора е този, който така силно ги обединява и сприятелява.

НЧ „Искра-1860”

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram