Библиотеката отказала на Читалището вариант на споразумение

Заобикалянето на Общината като принципал на Библиотеката е причината Кожухарова да не подпише варианта на Самарски за споразумение с читалището.

 

От казанлъшката библиотека твърдят, че исканият от читалището наем е в сила все още. Според директора на библиотеката Анна Кожухарова финансовите претенции на читалището не са оттеглени и растат. И към днешна дата важи претендираният от читалището наем, поискан оттам с писмо през април 2012 година.

Това е така, защото директорът на Общинската библиотека отказала да подпише предложеното от председателя на читалище „Искра“ Васил Самарски предложение за споразумение, изготвено в средата на миналия декември.

Вчера отново бе повдиганата темата за отношенията между читалище „Искра” и общинската библиотека на пресконференция, дадена от Кожухарова.

Самодейците преди около три години поискаха от библиотекарите наем за това, че се помещават в сградата на читалището. Причината бе орязаната от новата местна власт субсидия на читалището. С наема НЧ „Искра 1860” трябваше да компенсира силно редуцирания си бюджет, за да продължи да поддържа всички колективи и форми на дейност.

През декември м.г. в крайна сметка се състояха преговори между двата културни института за изясняване на отношенията и постигане на разбирателство. Интересите на Община Казанлък, която е принципал на библиотеката, бяха защитавани от софийска адвокатска кантора.

След преговорите стана ясно, че читалището оттегля претенциите за наем. Библиотеката ще продължава да се помещава в неговата страда. Двете институции ще подпишат споразумение до 30 април 2015 г., в което ясно да са регламентирани отношенията им, както и търсенето на варианти за средства от европейските фондове за ремонтиране покрива на обитаваната от читалище и библиотека сграда. До посочената дата в края на месец април двете страни няма да предявяват претенции една към друга.

На вчерашна пресконференция, дадена от Анна Кожухарова, се разбра, че представлявайки библиотеката, тя не е одобрила текста на споразумението, предложен от Настоятелството на НЧ „Искра” и изготвен въз основа на постигнатото съгласие на преговорите на 2 декември 2014 г.

Причината Кожухарова да отхвърли варианта за споразумение е „заложеното условие, с което представляваната от мен /Анна Кожухарова, бел.ред./ институция  се ангажира с обещаване от въздържане от действия на трето лице-Община Казанлък, което е недопустимо. Община Казанлък е принципал на библиотека „Искра“ и притежава суверенното право да предлага, обсъжда и приема решения, свързани със статута на общинския културен институт”.

Вчера на брифинга стана ясно още, че библиотеката нямала нужда от ремонт на покрива. Последици от разрушения покрив върху книжния фонд нямало. А по повод гласуваното на 17 декември 2014 г. от Общинския съвет решение за преместването на библиотеката в друга сграда, Кожухарова призна, че ако се стигне до там, макар и твърде трудоемко, колегите й ще се справят с реорганизирането.

IMG_20150113_141958

На снимката: Факсимиле от писмото от 22.12.2014 г. на директора на Общинската библиотека Анна Кожухарова до председателя на НЧ „Искра“ Васил Самарски

Protokol 2.12.2014

На снимката: Факсимиле от Протокол за постигнато съгласие между Читалището и Библиотеката след проведени преговори на 02.12.2014 г.

Sporazumenie 12.12.2014

 

На снимката: Факсимиле от предложение за Споразумение от НЧ „Искра“ от 12.12.2014 г.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram