БЗДУ работи 11 години под мотото „Няма начин да няма начин!“

На 2 юли тази година деца, родители, приятели на Организацията и нейният екип, отпразнуваха 11-годишнината на Сдружение «Бъдеще за децата с увреждания».

Подарък за всички гости, направиха актьорите Мара Бонева и Галин Гущеров – Гаро, с представлението «Тримата братя и златната ябълка».

В началото на празника, госпожа Мария Жекова, старши сътрудник в Дирекция «Социални дейности» на Общината, прочете поздравително писмо от името на кмета на община Казанлък – госпожа Галина Стоянова.

Гости на тържеството бяха деца, които ползват услугите на Център за социална рехабилитация и интеграция за деца със специални образователни потребности и Центъра за обществена подкрепа, децата от Дневен център за деца с увреждания в града, приятели и партньори на Сдружението.

Две от основателките на неправителствената организция – Мария Гинева и Красимира Димитрова, които и до днес ръководят структурата и предоставяните от нея услуги, приеха поздравления и много подаръци.

По случай рождения ден на Сдружението, за всяко дете имаше и подарък от Кастамону България (Габровница АД)

От сладкарница «Ивет» – Казанлък, подариха една много голяма и вкусна торта, приготвена специално за рождения ден на Сдружение «Бъдеще за децата с увреждания».

С всяка изминала година, екипът на организацията прави по няколко крачки. Благодарение на дейността и застъпничеството на Сдружението, през септември месец миналата година, беше създадена услугата „Център за обществена подкрепа”, която е открита и ще се развива като дейност финансирана от държавата, насочена към деца и семейства в риск. ЦОП Казанлък е с капацитет 60 места и персонал 12 души.

Към днешна дата, Центъра е разпознаваем от обществеността и гражданите, като подкрепяща услуга и съществува в условията на добри междуинституционални връзки и партньорства, изградени в съвместната работа и чрез прилагането на иновативни подходи към грижата за деца и семейства в риск. Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” управлява успешно Центъра за обществена подкрепа, в партньорство със Сдружение „Самаряни”.

 

Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” стартира и проект „Прегръдка за всяко дете” по програма „Вяра в децата и семействата”, финансиран от Фондация „Лале” и Фондация „ОУК’. Благодарение на програмата, в казанлъшката МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”, вече се работи на ниво Родилно отделение, за превенция на изоставянето на деца в институции. Вече са факт две успешни превенции на специализирания екип по проекта. Друга услуга, която работи по „Прегръдка за всяко дете” – това е „Библиотека на играчките”, която може да се похвали с редовни клиенти.

По проектът са заложени училищни тренинги, беседи и психологическо консултиране на млади момичета от рисковите групи, с цел Превенция на ранните бракове и раждания.

Мария Гинева, директор на Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания”:

„Неправителственият сектор е едно постоянно предизвикателство. Той е „поле” в което проявяваш гъвкавост ежедневно, за да оцелееш. Работата те кара да се чувстваш жив и да си казваш „Няма начин да няма начин” и да продължиш напред. Всяка постигната цел е стъпалото на което стъпваш, за да тръгнеш към следващата цел. В повечето случаи изходът от безизходицата, в която са поставени децата и семействата в риск е не съжаление, а подкрепа.

Благодарим  на всички, които бяха част от нашия празник! С това те, за пореден път  ни засвидетелстваха своето уважение и подкрепа.„

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram