Безплатно изследват и консултират за ХИВ/СПИН на 1 декември

На 1 декември – Световен ден за борба срещу СПИН в Казанлък ще се проведе информационна кампания, по време на която гражданите ще могат безплатно да се консултират и изследват за ХИВ/СПИН. Изследванията извършва Регионалната здравна инспекция в КАБКИС – Кабинет за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ /СПИН, който ще обслужва между 8:00 до 10:00 часа. Мобилният кабинет ще заработи на площад „Севтополис“.

От 16:00 до 18:00 часа проявите в Деня за борба срещу СПИН в Казанлък ще продължат с раздаване на информационни материали, презервативи и закичване с червени панделки.
Шествие на младежи ще потегли от площад “ Севтополис“ от 18:30 часа, в знак на съпричасност към инициативата.

Световният ден за борба със СПИН е отбелязан за първи път през 1988 година. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
От 1996 година с отбелязването на този ден се заема Програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS). Оттогава Световният ден за борба със СПИН се превръща в начало на целогодишна кампания с акцент върху превецията, образованието и информираността.

На територията на училищата в община Казанлък са планирани мероприятия, с активното участие на Комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни към Общината, с подкрепата на Младежки Общински съвет, педагогически съветници и медицински лица от здравните кабинети.

 В обособените ромски махали в града здравните медиатори, подпомагани от доброволци от неправителствени организации, ще извършват информационна кампания за предпазване от страшното заболяване през целия ден.

 В центъра и по главните улици на Казанлък ще бъдат раздавани информационни брошури и контрацептивни средства.

Пресцентър на община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram