Безплатни очни прегледи на децата от IV-та възрастова група в детските градини и техните филиали в община Казанлък

На 23.05.2022 г. започват безплатни очни прегледи на децата от IV-та възрастова група в детските градини и техните филиали в община Казанлък. Прегледът трае по-малко от минута, но може да даде изключително важна информация за очите на детето и да се вземат навременни мерки. Всеки родител трябва да попълни Декларация за информирано съгласие, като прегледът не изисква никакъв физически контакт и е напълно безболезнен. Кампанията, по изготвен график, ще се проведе поетапно и ще продължи до 31.06.2022 г.

Община Казанлък е закупила мобилен апарат /рефрактометър/ за скрининг на очите във връзка със заложените дейности в Приоритет III “Подобряване здравето на децата“ от Общинска програма за закрила на детето. Уредът открива зрителни проблеми като далекогледство, късогледство, замъглено зрение, неравномерно отражение, различие в големината на зениците, кривогледство и др.

Навременната диагностика, особено при децата е от огромно значение, за справяне с проблема навреме. Мързеливото око подлежи на лечение до 8-годишна възраст и колкото по-рано се открие, толкова по-голям е шансът за лечение. При деца над 9-годишна възраст лечението е почти невъзможно и зрението остава ниско за цял живот.

След приключване на юнската кампания, данните ще бъдат обобщени, а резултатите – систематизирани и анализирани, съобщават от Общината. Следваща кампания се планира за месец октомври, като през новата учебна година ще бъдат обхванати всички деца, посещаващи детска градина.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram