Бежански носии показват в изложба трио „Калина“

Най-голямата си и най-добра изложба от автентични носии, която са правили досега, подготвят тази година трио „Калина“. За това съобщи триото във Фейсбук. Ежегодно трите дами експонират в дните преди Празника на розата в Казанлък колекцията си от самобитни носии, която непрекъснато обогатяват.

В изложбата ще могат да се видят уникални експонати и старинни забраждания, плод на дългогодишните събирания и проучвания на триото.

„Тази изложба е много специална за нас, тъй като покрай колекционерството тръгнахме по следите на един много болезнен период в българската история. След Балканските войни огромни части от България остават извън пределите ѝ и българите живеещи по тези земи са принудени да напуснат родните си места и да бягат в търсене на спасение“, споделят трите дами.

В допълнение те уточняват, че покрай събирането на носиите са имали възможността да разговарят с множество потомци на именно тези българи, които с болка разказват историите на техните предци.

„Това са хиляди семейства от Беломорска и Одринска Тракия, изстрадали своята съдба. Тази изложба е посветена именно на тях“, доверяват от трио „Калина“.

Изложбата включва носии от Гюмюрджинско, Узункюприйско, Суфлийско, Димотишко, Каваклийско. Освен носиите на бежанците могат да бъдат видяни старинни експонати и от други региони на България.

Откриването на изложбата е на 21 май от 18:30 ч., входът е свободен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram