Балони с правата на децата политат в небето

Във връзка с отбелязването на 20 ноември – Световен ден на детето, Сдружение „Бъдеще за децата с увреждания” организира символично пускане на цветни балони  в небето над Казанлък.

Тази година се честват 25 години от приемането на Конвенцията за правата на детето на ООН. Годишнината ще бъде  отбелязана, както в Европа, така и в България със серия събития, с цел популяризация текста на Конвенцията.

Под надслов „Детските права не са празни думи”, служители и клиенти на  услугите Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация ще пуснат 25 цветни балона в небето, със свитъци в тях – откъси от Конвенцията за правата на детето.

Целта на тази инициатива е да обърнем внимание за промяната на начина, по който гледаме на децата – като на активни личности с обособени права, но и че  все още има много неща, които трябва да се подобрят.

 

          20.11.2014г. от 15:00 часа, ул. „Войнишка” 25 /двора на бившата Община 2/

 

25 години след приемането на Конвенцията за правата на детето, ние трябва да докажем, че това не са само добри пожелания. По отношение на образованието, здравеопазването, правото на избор, цялото общество е длъжник на децата. Ето защо ние трябва да работим не само за децата, но и с децата, защото детското участие е сред най-малко развитите права в България. За целта трябва да превърнем Конвенцията за правата на детето в жива реалност за всички деца, защото това е най-широко ратифицираният международен документ в историята на човешките права.

Конвенцията за правата на детето е част от вътрешното законодателство на България и е основният документ, чиито принципи следва и прилага Държавната агенция за закрила на детето.

 

За Конвенцията за правата на детето:

На 20.11.1989 г. ООН приема Конвенцията за правата на детето – първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца. Преди 25 години светът даде важно обещание на децата: че ще направи всичко по силите да защити и утвърди техните права – да живеят и да растат, да учат, да бъдат чути, да достигнат пълния си потенциал на развитие. Конвенцията за правата на детето е най-широко ратифицираният документ в историята на човешките права. Тя промени начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram