Балканския шампион Бай Цвятко се родил преди 100 години на 13 юни

Цвятко Цветков е първият казанлъшки шампион в спортната история на града

На снимката горе: Бай Цвятко на 90 години, юни 2004 г.
Бай Цвятко, един колоритен образ от галерията на видните казанлъчани, колоездач с национална и международна слава, носител на куп отличия и грамоти, известен повече като Балканския шампион, се родил на днешня ден преди 100 години.

bai_Cviatk_1936_

На снимката: Цвятко Цветков през 1936 г.
Спортната общественост не предвижда специално отбелязване на годишнината от рождението му, затова предлагаме спомен за Цвятко Цветков от краеведа и писател Иван Събчев:
“ … едва го склоняват в 1933 година да участва в състезанието по колоездене за юноши от цялата страна. Печели с лекота бързината, а на издръжливостта побеждава с една обиколка преднина.

И оттук започва блестящата състезателна кариера на Цвятко, която го извежда на най-високите върхове. През 1936 година става шампион на България по бързина, в която дисциплина остава непобедим до края на кариерата си. Две години е държавен първенец на колокрос. Два пъти е шампион на издръжливост и два пъти — на шосе. Участвува и печели много състезания. Най-големия си успех обаче Цвятко постига на Балканското първенство по колоездене, което се провежда през 1940 година в Букурещ. Става двоен балкански шампион — на спринтовата дисциплина бързина и състезанието на шосе. Особено оспорвано протича шосейното състезание.

На лъскавия асфалт на Букурещкия булевард на старт застават двадесет колоездачи от България, Румъния, Гърция и Турция. По време на състезанието опит за откъсване правят няколко колоездача, между които и Цвятко, но безуспешно. Шампионската титла фактически се решава в последните четиристотин метра. Превит на две над кормилото, вложил в действие всичките си нерви и мускули, напред от групата излиза Цвятко, следван от румънец и друг българин. Започва изключителна борба между тримата до самия край, където Цвятко със страхотен спринт пресича пръв финалната лента.“

Diado_vnuk_i_sin

На снимката: Бай Цвятко със сина и внука си

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram