Асен Василев: Не се предвижда закриване на допълнителни мощности в комплекс „Марица-изток“

Не се предвижда закриване на допълнителни мощности в комплекса „Марица-изток“, освен вече договорените. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев по време на парламентарния контрол в отговор на питане на ГЕРБ какви ангажименти е поело българското правителство с Плана за възстановяване и устойчивост по отношение на бъдещето на комплекса „Марица-Изток“.

„За „Марица-изток“ ние поемаме като ангажимент 40% намаление на въглеродния отпечатък на комплекса, което произтича от поетите ангажименти по Зелената сделка и затваряне на централите, които не отговарят на екологичните изисквания. Не е заложено закриване на други мощности. Това позволява на страната да ползва сезонно натоварване на мощности, така, че да оберем зимния пик и да намалим риска зимата да останем без мощности“, обясни Василев пред депутатите.

Василев каза още, че след разговори в САЩ и в Европа има голям интерес от няколко компании за изграждане на завод за батерии в страната. Той бе запитан от Красимир Вълчев от ГЕРБ, защо страната ще купува батерии, които са „по-подходящи за телефони и автомобили, а ще бъдат използвани за съхранение на енергия“.

„Литиево-йонните батерии имат живот от 7500 цикъла на зареждане. Батериите тип цинк-въздух са с 9000 цикъла на зареждане, а има батерии на база желязо и електролит, които са с живот 25 000 цикъла. Говорим за минимум 10-15 години употреба. Батериите идват на цени, значително по-ниски отпреди две-три години. Ние обаче заявихме много ясно, че идеята не е да се купят батерии, а да имаме заводи за батерии и да заменим един местен ресурс с друг местен ресурс, а не с внос“, отговори финансовият министър.

Батериите ще са в подстанциите на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). Работниците от централите ще бъдат назначени на работа в заводите за батерии след обучения и със справедливи възнаграждения, каза още министърът.

Телевизия Загора

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram