Днес, 18.02.2022г. – Живата памет на Вис виталис

1993 – С 6,50 /стари/ лева бе увеличена цената на водата в Казанлък.

1994 – В програмата на радио „Вис виталис“ бе обособен късният вечерен блок  „В големите часове“ – от понеделник до петък, включващ различни авторски предавания с живи линии със слушателите..

1994 – В този ден – петък, стартира предаването на Деляна Бобева „Петъчни българи. Да, ама не“. В него бе излъчено първото интервю за „Вис виталис“ с Александър Лилов, ръководител на Центъра за стратегически проучвания към БСП, бивш председател на Висшия партиен съвет на БСП. 

1998 – В интервю за радиото министърът на образованието Веселин Методиев говори за преимуществата на това, учениците да завършват и 12 клас, както е в ЕС, и обясни защо децата няма да учат езици още в 1-ви клас, а след 2-ри клас, след като са научили азбуката. „Това, че ме наричат „министър-бушон“ не е мой проблем, а политическа воля. Задължиха ме да стана министър“, – каза още Методиев и допълни: „В българското образование няма „ахилесова пета“, просто има реформи, но не и радикални промени. Съвременните политици трябва да четат и любимите си книги, които са чели като по-млади“.

1999 – С близо 1000 /стари/ лева поевтиняха брикетите в „Топливо“ – Казанлък.

1999 – По време на посещение в Казанлък о.з. генерал Ангел Марин – бивш началник на ракетните войски и артилерията в сухопътните войски, определи съкращението на 3000 офицери от българската армия като „безразсъден акт“.

2000 – В галерия „Рувел“ бе представен моно-спектакълът на Николай Ганцаров „Великденско вино“.

2000 – В интервю за „Вис виталис“ Андрей Бунджулов –  социолог-политолог от Галъп Интернешънъл, изрази мнение, че едни предстоящи парламентарни избори ще предизвикат появата на нови политически сили. „Надявам се това да са чисти хора“, каза Бунджулов. По повод подготовката на страната за влизане в ЕС той бе на мнение, че нямаме ясна представа какво на практика означава това за отделния човек. За починалия наскоро Огнян Дойнов политологът каза, че това е една емблематична фигура, познавач на българската икономика, заставен да живее извън България, вместо опитът му да бъде използван тук.

2000 – В интервю Петър Рахманлиев – зам.-областен управител на област Стара Загора, обоснова съкращенията в общинската администрация и спирането на строежа на пречиствателната станция. За 100-те дни на кмета на Казанлък Стефан Дервишев той каза: „100 дни не са критерий, но можеше и повече да се направи, не съм напълно удовлетворен“.

2001 – Броят на ловците и риболовците към тази дата в Казанлъшко бе 2962-ма души, броят само на рибарите бе 1135.

2001 – От унгарската столица Будапеща се завърна изложбата „Нашенци“ на Чудомир, представена от Пеньо Терзиев – директор на музей „Чудомир“, и Васил Димитров – директор на Художествената галерия. В нея бяха включени 50 от 79-те акварела на Чудомир.

2001 – Близо 150 ромски деца в община Казанлък не посещаваха училище към този момент. По списък учениците в т. нар. „ромско“ училище „Антон Страшимиров“ учениците бяха 414, от тях учебни занятия посещаваха между 250 и 300 деца.

2002 – 220 кг дрехи – втора употреба, подари на местното дружество „Военноинвалид“ ЕТ „Георги Каличков“.

2002 – Хората с увреждания в региона към момента наброяваха 1400 души. В тяхна помощ фондация „Оазис“ назначи социален работник с физическо увреждане.

2002 – В този ден бе чествана 40-годишнината на 12-ти подофицерски випуск военни летци. Бе чествана и 60-тата годишнина от героичната гибел на пилотите Жельо Манолов и Георги Тихолов.

2003 – Общинският съвет прие предложената от общинската администрация в Казанлък Програма за развитие и интегриране на ромската общност – до 2006 г.

2003 – Със своя заповед кметът Стефан Дервишев разпореди всички детски и учебни заведения да изготвят регистри за вписване на даренията, направени им от физически и юридически лица.

2003 – На около километър от жп гара Казанлък пътнически влак, движещ се по направление Карлово-Тулово, уби на място 53-годишна жена, внезапно легнала на релсите.

2004 – Казанлъшкият състезател Иво Якимов спечели бронзов медал на двойки на шампионат по тенис на маса, провел се във Варна.

2008 – Знаме на 23-ти пехотен Шипченски полк, съхранявано в Националния военен музей в столицата, бе експонирано в Исторически музей “Искра”. На 29 февруари шествие с участието на знамето постави началото на официалните чествания на 130-годишнината от Освобождението на България.

2013 – Над 940 подписа на жители на Казанлък, Крън и Копринка събра за по-малко от седмица онлайн подписката срещу монопола на електроразпределителното дружество EVN. С нея гражданите изразиха  недоволството си от високите цени на тока, завишените сметки, лошото обслужване и злоупотребата с пазарното надмощие, което има EVN. Инициаторите й настояха за подписването на обществени договори с EVN и граждански контрол върху дейността му. Събирайки се на протест на пл. „Севтополис“, казанлъчани се включиха в националните протести. Много пенсионери коментираха, че начислените им сметки за ток надхвърлят скромните пенсии, които получават. Хора в активна възраст бяха възмутени от това, че близо 80 % от доходите им заминават единствено за покриване на задължения и сметки.
2013 – Деница Карамфилова от Клуб по лека атлетика ”Цветанка Христова“ – Казанлък стана сребърна медалистка на Държавното първенство по лека атлетика в Добрич. Деница бе вицешампионка в сектора за тласкане на гюле при девойките старша възраст с резултат 10,68 метра.

2014 – По това време в страната се наблюдаваха температурни рекорди. Най-топъл в Казанлък бе 18-ти февруари – плюс 21,6 градуса, при 20,2 градуса през 1955 година.

2014 – С тържествена церемония бе положена първата копка по най-мащабния проект на Община Казанлък –  “Интегриран воден проект, етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“. Проектът бе на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на Общината.

2015 – Родители алармираха чрез „Вис виталис“ за некачествени, според тях, закуски, раздавани в училищата. За часове темата стана изключително разгорещена в интернет. Наложи се спешна извънредна среща между директорите на училища и ръководителите на двете казанлъшки фирми, предоставящи храната. В края й бе заявено, че закуските са качествени, а тези, които са снимани и пуснати в социалните мрежи, най-вероятно са стари и че закуските не изглеждат така в момента на даването им на децата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram