Археолозите в невидение. Трудно археологическо лято за Долината на тракийските владетели

Археолози и кметове чакат обещаните от Симеон Дянков пари за разкопки. Сезонът на учените е в неизвестност, тъй като не е ясно кои от тях ще успеят да копаят заради мистерията с липсващите финанси.

Трудно археологическо лято се очертава за Долината на тракийските владетели в Казанлъшко, в която трябваше да се инвестират 3,5 млн. лв. Близо милион от тях са били планирани за проучвания на терен за част от 10-те тракийските могили. Те трябваше да очертаят първия културно-исторически маршрут в долината на царете и в региона. „Малко преди оставката на правителството получих официално писмо от министъра на културата Вежди Рашидов с потвърждение, че заедно с Виа Понтика това ще бъде един от приоритетните обекти на правителството“, съобщи кметицата на Казанлък Галина Стоянова. След това обаче всичко било стопирано.

Със същата трудна мисия се е захванал и кметът на Кърджали Хасан Азис. Причината – обещаните, но липсващи 250 000 лв. за разкопки и 1 млн. по проекта „Чудесата на България“ за Перперикон. „До преди 2 месеца всичко изглеждаше абсолютно розово. След 4 правителства и 14 поредни години труд сме на финала на проучванията на Акропола на Перперикон. Ако не бъдат намерени средства, обектите остават в ръцете на иманярите и на природните стихии“, коментира проф. Николай Овчаров.

Под въпрос е и мегапроектът „Виа Понтика“./КРОСС/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram