„Арсенал“ тръгва на турне в Япония

Танцьорите на Ансамбъл „Арсенал” с художествен ръководител Христо Стоянов вече стегнаха своите багажи за Япония. В неделя, 26-членната българска група от танцьори, оркестър и Царица Роза Цветелина Иванова ще отпътуват за островната държава, в която добре познават танците и ритмите на Балканите. От години в Мунаката, префектура Фукуока, се провежда Световен фестивал на българския фолклор, който тази година се организира за 15-ти път. Вече 18 години Христо Стоянов и неговият танцов ансамбъл „Арсенал” са емблема на българо-японската дружба, сплотила казанлъшка община с японските Фукояма, град Мунаката и управата на префектура Фукуока. В Япония ансамбълът ни ще изнесе над 30 концерта в големи градове на страната. Съставът ни ще открие традиционния, вдъхновен от самите тях, Световен фестивал, който ще се състои в гиганския спортен комплекс „Глоубъл Арина” в Мунаката, побиращ над 12 000-хилядна публика. Близо 85 минутен репертоар са подготвили казанлъчани с танци от различните ентографски области на родината, с които ще вдигнат на крак любящата японска публика. А изнадата и поздравът към домакините е на самия финал – песента за България на Веселин Маринов, изпълнена на японски.

Казанлъшката публика ще има възможността да чуе и види на живо това изпълнение в традиционните концертите за приятели, които ансамбъл „Арсенал” прави след завръщането си от Япония. Тази година танцовата трупа е с доста променен и подмладен облик, разказва Стоянов. Освен Царица Роза, с тях ще пътува и майстор-готвач, комуто е отредена специална роля в дните на българската национална кухня.

Всички разноски около визитата в Япония любезно поемат домакините, а „Арсенал” помага основно в организационната част от програмата на казанлъшкия ансамбъл. Срещи и вечери с кметовете на Фукоока и Фукуяма, посещения в японски училища, позиране пред местни художници, телевизонни изяви, са само част от събитията за арсеналската танцова делегация в Япония. На 2 октомври казанлъчани ще отпътуват обратно към родината.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram