Армаганки* преоткриват плъстите

Работилница по плъстене ще събере на първа среща жителки на казанлъшкото село Бузовград, желаещи да се запознаят с тази техника. Своеобразната седянка ще бъде под вещото ръководство на майсторката на този стар занаят Нефизе Куюмджиева от същото село.

На тази първа среща с тема “Цвят Армаганка”, тя ще научи мераклийките на техниката “сухо плъстене”, с която могат да се изработят различни цветя и други обемни, почти скулптурни форми за украса, подарък, мартеници и т.н.

Изработването на изделия от нетъкан текстил „плъсти“ е традиционен български занаят, чийто корени могат да бъдат открити в далечното минало. Най-ранното сведение за плъстени изделия в старобългарските писмени паметници се отнася към Х – ХІ в., а запазените образци са от XVІІ, XVІІІ, XІX и първата половина на XX в. От стари времена до днес, техниката е усъвършенствана по наши и чужди земи, заради невероятните качества и възможности на може би най-античния текстилен материал вълната.

Да преоткрият този стар занаят и най-новата му, родена в съвремието техника “сухо плъстене” заедно с сладкодумната и сръчна водеща Нефизе Куюмджиева, желаещите могат да направят на 31 януари от 18:00 ч. в НЧ “Любен Каравелов-1921”.

Работилничката е безплатна и всички нужни материали ще бъдат предоставени от организатора “АРМАГАНКА – Клуб на жената” при НЧ “Любен Каравелов-1921” в Бузовград.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––-

*Армаганки – жителки на село Бузовград, което до 1906 г. селото се е наричало Армаганово

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram