Арест за двама, откраднали реквизит от читалище

По искане на Районна прокуратура – Стара Загора съдът взе мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йордан К., на 26 г., и Сашо К., на 27 г., привлечени като обвиняеми по досъдебно производство за това, че през периода от 25.11.2016  г. до 14.12.2016 г. на неустановена дата в село Оряховица, общ. Стара Загора, като извършители, в съучастие с Давиде М., като помагач, в условията на повторност при немаловажен случай, чрез разрушаване на преграда, здраво направена за защита на имот – разковаване на летви на прозорец и използване на моторно превозно средство, отнели чужди движими вещи – народни носии, ризи, ямурлуци, престилки, телефон и стар герб на България от дърворезба, всичко на обща стойност 2 788 лева, собственост на Народно читалище „Развитие 1918 г.“ село Оряховица, от владението на материално отговорното лице, без неговото съгласие с намерение противозаконно да ги присвои – престъпление по чл.195,ал.1,т.3,т.4 и т.7 вр.чл.194, ал.1 вр.чл.20,ал.2 вр.ал.1 вр.чл.28,ал.1 от Наказателния кодекс.

В хода на образуваното срещу Йордан К. и Сашо К. досъдебно производство е установено, че същите се срещнали с италианския гражданин Давиде М. в центъра на село Оряховица. Давиде М. споделил с обвиняемите Йордан К. и Сашо К., че по пазарите в Южна България много се търсят носии, ямурлуци, престилки и др. Йордан К. и Сашо К. знаели, че в читалището в селото се съхраняват такива носии – автентични и конфекция, и решили да извършат кражба. Те взломили прозорец на приземния етаж на читалището, проникнали в помещенията на горния етаж и отнели наличните носии, ямурлуци, престилки и др. Вещите изнесли на два пъти и натоварили в автомобила на Давиде М., който впоследствие ги продал по пазари в различни градове. Давиде М. дал на двамата обвиняеми малка част от финансовите средства, които получил от продажбата на вещите.

Обвиняемият Йордан К. е криминално проявен и осъждан за престъпление от общ характер. Деянието през периода от 25.11.2016 г. до 14.12.2016 г. е извършено от Йордан К. в условията на повторност.

Обвиняемият Сашо К. е криминално проявен и осъждан за престъпление от общ характер. Деянието през периода от 25.11.2016 г. до 14.12.2016 г.  е извършено в изпитателния срок на предходно осъждане, отново за престъпление против собствеността.

Районен съд – Стара Загора е преценил, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение, че Йордан К. и Сашо К. са извършили деянието, за което са привлечени като обвиняеми и съществува реална опасност да се укрият или да извършат друго престъпление. Взетата спрямо тях мярка за неотклонение може да се обжалва пред Окръжен съд-Стара Загора.

На 30 август 2017 г. спрямо Давиде М. е било повдигнато обвинение за извършена кражба като помагач. Той не е осъждан и спрямо него е взета мярка за неотклонение „подписка“ със задължение да не се отклонява от местоживеенето си. Давиде М. е със статут на продължително пребиваващ  у нас гражданин на ЕС.

Апелативна прокуратура – Пловдив

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram