Арестант от Казанлък спечели дело срещу администрацията на затворите

100 000 лева за претърпени неимуществени вреди поиска затворник заради лошите условия в казанлъшкия следствен арест. Съдът в Стара Загора обаче реши Главна Дирекция ,,Изтърпяване на наказанията” да му изплати 2 000 лева.

Задържаният лежал в ареста в Казанлък  близо 4 месеца и половина през 2011 година. Във връзка с изпълнение на наложена му мярка за неотклонение „задържане под стража”. Той твърди, че изкарал ареста при лоши битови и хигиенно-санитарни условия. Поддържа оплакването си, че помещението, в което е пребивавал, от около 6 кв.м, е било предназначено за двама души, а са били настанени три ма, вследствие на което е бил принуден да спи на пода върху скъсани и мизерни одеяла, без осигурени спални принадлежности. Помещението не съответствало на изискванията за минимална свободна жилищна площ. Липсвал санитарен възел и течаща вода и постоянен достъп до такива, заради това  бил принуден да се въздържа от удовлетворяване на естествените си потребности или се налагало да ползва кофа за облекчаване на физиологичните си нужди в килията. Ищецът твърди и че в помещението нямало естествена светлина и достатъчно въздух, като бил лишен и от едночасов престой на открито. Сочи в оплакванията си още, че вследствие на всичко това е бил поставен в условията на жестоко, нечовешко и унизително отношение ,което е довело до нарушаване на Конституцията и на Европейската конвенция за правата на човека и до причинени му неимуществени вреди.

Претърпените вреди се изразявали във физически болки /в мускулите, ставите и таза/, в страдания и емоционален стрес, в увреждане на здравословното му състояние и накърняване на човешкото му достойнство.

Съдът е намира, че наистина са му накърнени правата и ОСЪЖДА Главна Дирекция „Изпълнение на наказанията”  да заплати на М.С.  сумата от 2 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени от него неимуществени вреди вследствие на незаконосъобразни бездействия на служители от администрацията на Ареста в Казанлък, изразяващи се в неосигуряване на необходимите битови и санитарно-хигиенни условия /на минимална свободна жилищна площ; на самостоятелно легло и спални принадлежности; на пряк достъп на дневна светлина и възможност за естествено проветряване на помещението; на постоянен достъп до санитарен възел и течаща вода и на един час престой на открито на ден.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram