Апитерапията – най-сладкото лечение!

headerДнес, 30 март, е Световен ден апитерапията („апис“-пчела,“терапия“ – лечение) – лечение с пчелни продукти: мед, цветен прашец, пчелно млечице, прополис, восък, пчелна отрова.

Ценното качество на тези продукти е в това, че те са внесени в пчелния кошер направо от растенията и са преработени и съхранени при 35°С, без консерванти и термична обработка. По такъв начин те най-добре запазват всички хранителни и лечебни качества на растенията (билките), от които са добити.

 

honey (1)Днес в много страни пчелните продукти са заели почетно място в медицинската промишленост, особено в диетичното хранене. В най-големите руски градове, например, към лечебните заведения с голям успех функционират кабинети за апитерапия. Често в тях се лекуват пациенти, при които конвенционалните методи на лечение са се оказали безрезултатни. В много научно-изследователски центрове се извършва клинично изпитване на нови методи в различни области на апитерапията.

 

imagesТерапията с мед е прилагана още в Древен Египет, Гърция и Китай. Самият Хипократ припознал в отровата на пчелата лекарство за изцеление на артрит и други ставни заболявания. А Авицена пише: „Медът ободрява, възбужда апетита, подобрява храносмилането, възстановява паметта, изостря мисълта“.

 

lekuvane-medДнес никой не се съмнява, че пчелните продукти са изцелители на много  заболявания. Според вида на продукта, различните терапии са получили и различни названия: лечението с мед – медолечение, с прополис – прополисотерапия, с пчелен прашец – поленотерапия,

лечение с пчелна отрова – апитоксинотерапия, а с пчелно млечице – желе-роял-терапия.

Многочислени са заболяванията, които могат да се лекуват с мед и другите пчелни продукти. Те са полезни при различни стомашно-чревни, белодробни, чернодробни, бъбречни, сърдечно-съдови и неврологични заболявания, при възпаления на горните дихателни пътища, при анемия, алергии, кожни рани, изгаряния и т. н. и т. н.

 

pcheliniesotimedoviesotisotivektorsotimed416060000Медът – този чудодеен еликсир, е високоенергиен продукт, който се усвоява лесно и изцяло от организма и е изключителен помощник за умствено или физически изтощени хора. Той има неограничена трайност, без да губи целебната си сила. Съхранява се на тъмно, прохладно и сухо място, най-добре  в съдове от тъмно стъкло. Преките слънчеви лъчи са пагубни за меда.

Независимо от безценните му качества и препоръките на лекари и диетолози, българинът е на последно място в ЕС по консумация на мед – ок. 500 грама годишно на човек.

 

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram