Алианс Франсез – Казанлък през 2014 година

Една изключително успешна 2013 година изпрати Алианс Франсез – Казанлък, по думите на нейвия председател Станислава Балканска. Освен множеството културни събития организирани от асоциацията в Казанлък и задълбочаване на работата с младите хора в града, ползотворна среща бе проведена в дните на Празника на розата с делегациите на двата побратимени на Казанлък френски градове Сент Ерблен и Грас. „ Развитието на отношенията между побратимените градове в междуличностен аспект е запазена марка на Казанлък“ , сподели тогава по време на срещата Балканска. Целта на проведената среща бе именно да бъдат съхранени чисто приятелските, човешки отношения между побратимените градове, освен официалните каквито имат трите града.
И настоящата година за казанлъшкият алианс ще бъде наситена с културни събития. Предстои още и избор на нов УС, поради изтичане мандата на стария.Една част от събитията ще бъдат посветени на годишнина от рождението на Албер Камю. Предстои във връзка с Деня на франкофонията да бъде възобновен традиционният конкурс за рисунка „Разказ за една франкофонска страна“.
Предстои и реализацията на множество контакти с побратимените Сент Ерблен и Грас в рамките на различни форми на сътрудничество. През годините изключително резултатни бяха различните ученически, културни обмени , срещи на жените от тези градове, обмен на добри практики по отношение на гражданското участие в управлението на общините и др.
Алианс Франсез функционира като сдружение на хора, обединени от общата си любов към цивилизацията, езика и културата, споделя Балканска. Казанлъшкият Алианс Франсез е открит официално през 1998 година. От тогава множество културни и образователни дейности събират в сдружението над 100 франкофони и любители на френския език и култура от Казанлък, обмени, курсове по френски език за всички възрасти, концерти, конкурси, конференции, изложби. Немаловажни са и неформалните връзки между асоциациите в Казанлък и Сент Ерблен.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram