Александър Иванов подреди „Отражения“ в Музея на фотографията

Изложба „Отражения“ на фотограф-художника Александър Иванов се открива днес от 18:00 ч. в залата на Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства в Казанлък. Роден в града на розите през 1949 г. , инженер-химик по образование, но зад гърба си с хиляди снимки и редица самостоятелни изложби, майсторът на обектива Александър Иванов е носител на многобройни престижни награди от национални и международни конкурси. Автор е на хиляди въздушни снимки на България, правени при полетите му с мотоделтапланер и парапланер.

Александър Иванов е член на „Клуб на фото дейците“ , гр. София, на „Сдружение на майсторите на художествени занаяти и приложни изкуства в Община Казанлък“ и съосновател на творческа фотографска група „Казанлък ’85“.

Неговите фотографии, обединени в изложбата „Отражения“, откровено ни навеждат към размисъл за средата, която ни заобикаля и за която често ние сме отговорни.

По отношение на това, Александър Иванов споделя следното:

„Все още не мога да разбера защо няколко души се разплакаха, докато гледаха мои фотографии на красива българска природа. Може би защото снимките са отражения на заобикалящия ни свят такъв, какъвто е – красив и противоречив.
Всички ние живеем с раздвоена душа в един раздвоен свят. Едната ни половина е потопена в хаоса на ежедневието, тя в повечето случаи е неуверена и объркана от неспособността ни да се впишем адекватно в обществото и да следваме бързопроменящия се свят.
Другата все още живее с идеализма и първите миризми от детството, където светът е прекрасен, а щастието – вечно и първично наше състояние. И когато на фотографиите видим сред каква прекрасна природа живеем, и изведнъж осъзнаем колко хармоничен и красив е животът сам по себе си, това изважда наяве вътрешния ни конфликт.
Може ли да има свят без конфликти? Едва ли!
Можем ли да съчетаем интересите на едно стремително развиващо се консуматорско общество с интересите на природата, която ни заобикаля и всъщност ни дава живот? Отговорът също е – едва ли!
Идеята на тази изложба е да провокира първо чувствата, после мисълта и ако това доведе до някакво, макар и минимално действие, това е началото.
С тези снимки искам да извикам на себе си, а може би ще ме чуе и още някой:
„Човече, поспри се за миг, погледни в душата си и направи така, че светът около теб да стане такъв, какъвто мечтаеш да бъде.
Това зависи и от теб.”

Изложбата има вече своята лична над десетгодишна история.  Премиерата е в Казанлък през есента на 2008-а година. Следва представяне в софийската зала „Средец“ към Министерството на културата, което поема разпространението на „Отражения“ в своите културни центрове по света. Така освен в залите на София, Варна, Стара Загора и Пловдив, изложбата е показана още в Хамбург, Бейрут, Прага, Бърно, Братислава, Париж…

В експозицията, на рудници и промишлени кариери край Елаците,  Каолиново, „Марица Изток – 2“ и сливенското Бинкос, контрастират –  есента на Рилската гора, зимата на прохода Шипка, Черноморските залези, върховете на Пирин. Химкомбинатът на Димитровград, пожарите край Копринка през 2007-а, запуснатият паметник на Бузлуджа, стоят редом до стенописите от Ивановските скални манастири, Шипческият манастир, Тракийската гробница край Казанлък…

“Това едва ли е моята най-хубава изложба, но тя със сигурност, е най-успешната“, лаконичен е Александър Иванов по повод своите „Отражения“.   

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram