Авиатори смутиха казанлъчани в 7 сутринта

В градеца на небезизвестната как’ Сийка в началото на ХХ век почтените му жители били хвърлени в невъобразим смут. И особено женския състав на населението.

„Внимание! Нископрелитащи авиатори!“, такъв  призив за бдителност се появил в местната преса, провокиран от  безцеремонно снижените полети на самолетите, произвеждани някога в казанлъшката фабрика „Български капрони“.

Не на шега във вестниците се обръщало сериозно внимание на авиаторите, които прелитали твърде ниско над къщите, че някои казанлъшки домакини ги било страх да се събличат у дома си, защото летците надничали право през прозорците. Затуй се препоръчвало на благопристойните казанлъчанки да спущат плътно пердетата. А към летците-воайори съветът бил да издигат аеропланите по-високо, за да нямат взимане-даване с благоверните съпрузи на спазващите здраво морала жителки на градеца.

 

Сто години по-късно подобна ситуация предизвика смущение в домовете на съвременните казанлъчани.  В редакцията на Пресс ТВ от вчера се сипят сигнали за самолет, разстроил понеделничната сутрин на редица семейства от кв.Изток. Летателният апарат, според читателите ни, се движел ниско и се появил изненадващо. Хората питат за причините самолетът да кръжи на такава височина и защо е кръжал над парк „Тюлбето“.

Според прессъобщение на Община Казанлък от 10 септември Държавното горско стопанство   започва авиоборба срещу биологичния вредител- борова процесионка.  Според текста, разпространен по медиите: „на 12 септември от 7:00 до 10:00 часа авиоборбата  срещу пагубната за боровите насаждения гъсеница ще се осъществи с летателна техника със системи за ултрамалообемно разпръскване на култури от черен бор в землищата на Казанлък, Шипка, Крън, Енина, Горно Изворово, Копринка, Горно Черковище. Третирането ще се извърши с разрешен биологичен инсектицид – препарат ФОРЕЙ 48 Б, доза 100мл/дка. Карантинен срок-не се изисква“.

Пропомняме, че през февруари от Община Казанлък  започна събирането на  оферти от авиационни фирми, извършващи растителна защита, за да бъдат спасени близо 800 дка борови гори, намиращи се предимно в лесопарк „Тюлбето“. Заразените с вредителя „борова процесионка“ горски площи се предвиждаше да бъдат третирани с растително защитни продукти през август-септември, когато започва излюпването на процесионката .

Обработката на големи масиви, заразени с борова процесионка се извършва с летателна техника, тъй като гнездата на гъсениците са разположени в горната част на иглолистните дървета. Препаратите, които се използват за третирането на гъсениците са безвредни за хората и околната среда.

Никой не можа да отговори на въпроса защо обаче самолетът-борец против гъсениците си е позволил да лети толкова ниско и толкова близо да жилищните блокове в Казанлък.

Снимките са любителски, изпратени ни от читатели

14285242_1114459555269998_1435271191_o 14285155_1114459578603329_1965254929_o

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram