Инж. Момчил Ненов, „БСП за България“, с преференция 108: В строителния бранш е нужна промяна на нормативната уредба

Трябва да се стопират лобистките закони и остарелите документи

 „Непрекъснатите промени в основния закон в строителния бранш – Закона за устройство на територията (ЗУТ) в последните години, са откровено лобистки в полза на определени компании и категории фирми или даже за отделни проекти, което правово е недопустимо. При тези промени не се търси мнението на професионалните организации – на архитектите, инженерите и строителите”, заяви инж. Момчил Ненов, с преференция 108 от листата на „БСП за България”.

Какви са вижданията му за промените в този бранш?

Според него с промените по ЗУТ има издадена огромна нормативна уредба, която е задължителна към момента, но за голяма част от проектите има чисто формална стойност – всички процеси са преадминистрирани. „За сравнение към 2003 г., когато е издаден ЗУТ, задължителните части към проектите са 4 на брой, а в момента са между 10 и 15. Това положение създава огромни затруднения в инвестиционния процес, тъй като предприемачите се чувстват изнудвани да заплащат ненужни проектни части, а проектантите – ниско платени, и в резултат обществото получава некачествено проектирани и зле изпълнени строежи”, обясни инж. Ненов.

Той смята, че решението е проектирането да мине на регистрационен режим – предприемачът да обяви на държавните органи за намерението си да реализира проект с най-общи параметри в областта на градоустройството, а всички останали детайли и разрешителни да се прехвърлят в процеса на изпълнение.

 „Необходим е един закон,  колкото и да е строг, но да фиксира правилата на процесите за поне 5 години напред, тъй като тези процеси са свързани с големи вложения на средства, респективно загуби”, допълни още Момчил  Ненов. 

„Ангажираните със строителство институции ползват изключително остарели отраслови нормали – например, Правилникът за приемане на строителството, е с последна ревизия 1978 г., а все още се цитира във връзка с обществени поръчки. Същият проблем е в ценообразуването, в което единствените валидни документи са с издание 1986 г.”, разказа Момчил Ненов.

Според него основен фактор при изпълнение на обществени поръчки е възприетата при ГЕРБ практика голяма част от конкурсната документация да се представя от участниците в свободен текст. Този похват позволявал интерпретация от страна на оценяващата комисия на документите, при която често се фаворизирал не кандидатът с най-добри възможности, а този с правилното представяне. 

„Решението на проблема е тясно взаимодействие на държавата с лицензионните органи – камарите на строителите, инженерите и архитектите, каквито са добрите европейски практики. При добро взаимодействие кандидатът трябва да представи само документ, че е лицензиран, ценово предложение и малък набор технически спецификации”, подчерта инж. Ненов и допълвайки, че за постигане на европейските норми се изисква активна аналитична дейност и законодателни инициативи.

„БСП за България“ има визията за промяна на нормативната уредба, необходима за стабилност в секторите и самостоятелност на икономическите региони. Промяната е нужна и заради укрепване на местната икономика чрез инвестиции в индустриални паркове, бизнес инфраструктура и социални предприятия, както и за улични мрежи, градска среда, зелени системи. Законодателните промени са нужни  за  да постигнем ускорено развитие на устойчива, балансирана, ефективна транспортна система и трансформация на икономиката, за адаптиране със световната.

На 11 юли с номер 4 в бюлетината.

Момчил Ненов е строителен инженер. Има професионален опит в областта на енергетиката – изграждане и поддръжка на хидроенергийни съоръжения, богат опит като технолог и аналитичен специалист с технологиите на японската корпорация SEKISUI Chemical, както и на други водещи европейски производители.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram