Драгомир Стойнев: Ролята на Парламента в Зелената сделка е ключова

Ролята на Народното събрание в Зелената сделка е ключова и затова ще му се наложи много бързо да се активизира и да работи динамично по линия на координация с дневния ред на Европейския съюз. Това заяви вторият в листата на коалиция „БСП за България“ в Стара Загора Драгомир Стойнев по БНР Стара Загора

„Парламентът трябва да даде правилната, стратегическата насока за развитието на страната като одобри съответните планове. И разбира се, да контролира как се харчат тези милиарди левове, които ще дойдат от Европейския съюз“, смята Драгомир Стойнев.

„За БСП е важно никой да не остане на улицата, да остане без доход или да бъде без достатъчна пенсия от една страна. От друга – за нас е ключово да се създаде икономика, която поетапно да наеме нова работна ръка. Затова е много важно в Стара Загора да се излъчи една силна експертиза – и в енергийната, и в икономическата, и в социалната политика. Смятам, че с Георги Гьоков се допълваме добре. През годините работихме в екип, постигнахме значителни резултати заедно и смятам, че трябва да продължим по същия път“, допълни кандидатът на коалиция „БСП за България“.

„Прекалено дълго време от ГЕРБ и управляващата коалиция с ВМРО пазеха омертата по темата „Зелена сделка“ – от неподготвеност, може би от страх от това че да говориш честно на хората може да те постави в трудно положение, но на това трябва да бъде сложен край“, заяви Драгомир Стойнев.

„Предстои промяна и тя е в ход. И хората я усещат, но като че ли заради правителството те са на тъмно и нямат ясна представа. В мъглата обаче се раждат само напрежение и страхове. Истината е, че никой не иска да има социални трусове. Икономиката обаче и правилата се променят, така че в един момент ще стане неизгодно в комплекса „Марица Изток“ да се работи по същия начин. Цената на емисиите се е вдигнала от началото на годината с 30%. Това означава, че да се произвежда електроенергия става изключително скъпо и неконкурентно. Все още има време ние да се справим с тази ситуация, да започнем да се променяме разумно, планирано, поетапно, за да ги няма тези сътресения и социална криза“, допълни вторият в листата на „Коалиция за България“ в Стара Загора.

„Имаме много сериозен проблем с териториалните планове за справедлив преход, а те представляват една платформа, която не само ще предотврати енергийната и социалната криза, но трябва да доведе и до ръст на доходите. Европа ни казва ще ви осигурим финансиране и техническа помощ, ще имате консултантска експертиза, вие кажете как ще постигнете най-доброто за хората и икономиката. За съжаление, ние все още чакаме международните консултанти, които да ни кажат какво трябва да съдържат тези планове. Не, не международните консултанти, а ние българските политици трябва да начертаем пътя, по който да стане този преход. Излъчените от Старозагорски регион народни представители активно трябва да участват и да следят подготовката на териториалните планове. Затова е много важно качеството на хората, които ще бъдат избрани от засегнатите райони“

Купуването и продаването на гласове са престъпления

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram