„БСП за България”, Стара Загора: Срутището – най-голямата белодробна болница на Балканите

Социалистите настояват държавната болница в Радунци да се възстанови

Младите кандидати за народни представители от старозагорската листа с №4 Владимир Грамовски, д-р Неделчо Маринов и д-р Радослав Георгиев  свидетелстват за едно от срутищата, които оставя сегашната власт – „Специализирана болница за долекуване и продължаващо лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания и рехабилитация – Радунци” ЕООД. Заедно с членове на Младежката организация на БСП те видяха какво е останало от най-голямата белодробна болница на Балканите, след като през 2015 г. държавата решава да я ликвидира. Оттогава досега  се провеждат няколко публични търга, като в началото цената е 1,2 млн. лв., колкото са задълженията (за енергия, вода, данъци и заплати към персонала), при последния търг (21.02.2020 г.) цената е вече 464 000 лв., малко над данъчната й оценка и колкото цената на един по-скъп апартамент. Кандидати няма.

Изоставената болница тук е като най-добрият пример на управлението в държавата. Местните жители разказват, че когато болницата  е работела, селото е процъфтявало. Днес в него живеят едва 10-12 души. Няма транспорт, няма магазин, няма аптека. Хората всеки ден обследват сградата, за да предотвратят нахлуване на вандали, тъй като никой не охранява обекта.

„Според нас е недопустимо българското здравеопазване да изглежда като изоставено сираче и все едно е поставено на изкуствено дишане. Не може в 21-ви век да разчиташ на връзки и пари, за да се лекуваш. Българското здравеопазване не е за продан!”, коментира д-р Маринов.

„Системата на здравеопазването се превърна в неатрактивно място за работа на младите лекари и те масово напускат родината. Това е сферата с най-често сменящи се министри през последните 11-12 години.”, заяви д-р Георгиев.

Младежкият областен лидер Владимир Грамовски обобщи исканията на младите социалисти: „Ние искаме качество и ефективност на здравеопазването във всеки регион, медицинско обслужване 24 часа, безплатни лекарства за децата, ДДС на лекарствата да бъде 9%, всеки пациент да има лична електронна здравна карта, да се стопират продажбите на държавните и общински болници, какъвто случай имаме  в Раднево. А болниците в Стара Загора, Чирпан и Казанлък са на ръба на оцеляването. Крайно време е здравните заведения  да не бъдат търговски дружества.”

Инициативата е провокирана от изключителното тежкото състояние на една от най-важните сфери в нашата държава и е в подкрепа на трикратните опити на водача на листата Георги Гьоков да стартира процедура по обсъждане на възможностите за възстановяване на санаториума. Въпреки трите зададени въпроса към министъра на здравеопазването от Гьоков, отговорът е твърде циничен – Министерството няма как да възстанови дейността на болница, която вече няма екип и апаратура, което е видно за всеки и без медицинско образование.

 „В период като днешния, когато КОВИД-кризата е в разгара си, тази болница можеше да бъде идеалното място за лечение, което отговаря на всички стандарти и мерки за безопасност. Нелогични са действията на здравното министерство, сякаш целта е унищожение, а не – лечение”, коментират младите социалисти. Това безумие ги провокира  и те настояват казусът „Радунци” да бъде незабавно разрешен. Проблемите в здравеопазването могат да се решат само с желание и консенсус. Това трябва да бъде цел номер 1 на следващия парламент. И както гласи надпис в един от коридорите: „Под контрола на народа“.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram