СЗО подкрепя да се носят маски на обществени места


Световната здравна организация (СЗО) промени курса и сега подкрепя инициативите на правителствата да изискват или да насърчават носенето на маски на обществени места, съобщават медии.

Това е голяма промяна от предишната препоръка на световната организация в борбата с пандемията от коронавируса.

СЗО припомни, че хирургическите маски трябва да бъдат запазени за здравните специалисти, докато обикновените хора трябва да използват предимно платнени или импровизирани маски.

Организацията промени препоръката си след проучване на нови научни изследвания, които показват положителния ефект от носенето на маски за превенция разпространяването на коронавируса. Все повече правителства в Европа изискват от хората да покриват носовете и устата си на публични места.

Доктор Майкъл Райън, ръководител на програмата за извънредни ситуации на СЗО, отбеляза, че виждат обстоятелства, при които използването на маски, импровизирани и платнени, на публични места може да помогне в цялостния отговор срещу това заболяване.

Според него носенето на маски може да ограничи разпространението на вируса.

Ние ще подкрепим правителствата, които желаят да прибегнат към този подход за използване на маски и които включат тази част от всеобхватната стратегия за контрол на това заболяване, обяви експертът.

Като цялостна стратегия СЗО призовава за мерки като насърчаване редовното миене на ръце, физическа дистанция, бързо извършване на тестове и карантина за тези, които са заразени.

СЗО отдавна има притеснения относно насърчаването масово да се носят маски заради недостига на така ценния консуматив в световен мащаб.

Райън подчерта, че хирургическите и медицински маски, и маски като N95, са за здравните системи и трябва да са приоритет на фронтовата линия срещу коронавируса. Той поясни, че група експерти прави оценка за използването на маски от обществото и проверява всяко научно изследване по въпроса.

Преди СЗО съветваше само хора със симптоми и тези, които се грижат за заразени с вируса да носят маски.

Междувременно Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ препоръчаха на американците да носят маски или да си покриват лицата на обществени места, където други мерки за социална дистанция се прилагат трудно, например в хранителните магазини, аптеките и обществения транспорт.

Припомняме, у нас на 30 март здравният министър Кирил Ананиев издаде заповед за задължително носене на маски на обществени места – затворени и открити. Само 14 часа по-късно, на следващия ден сутринта, заповедта бе отменена с аргумент обществените настроения и липсата на консенсус по въпроса.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 970 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 50 000. Регистрирани са случаи в 206 държави и територии. Данните на Университет „Джон Хопкинс“ показват над 1,1 млн. случая и над 58 000 починали в 181 държави, възстановили са се повече от 226 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет „Джон Хопкинс“. /КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram