Райчев: Тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена

„Няма съмнение, че тези, които събарят паметника, ще платят политическата цена. Правят грешка. Върху част от българите се извърша символично насилие. Властта показва, че е силна и може да докара кран и да реже статуи. Всичко това се развива на фона на украинско-руския въпрос. България е разделена на две. Едните казват, че ще има победа срещу Русия, другите казват трябва преговори. На този фон демонтажът е опит да се каже че ще победим руската държава. Няма да стане. По изкуствен начин се опитват отново да ни противопоставят един на друг“, обясни социологът Андрей Райчев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия.

Преди него доцент Георги Лозанов коментира, че от защитниците на паметника това било силно драматизирано.

„Това е технологичен процес. После с оксижен всички части ще се съберат. От другата страна по-скоро има опит за нормализация на това, което се случва. Струва ми се че тази мощна вълна, която се разиграва на съпротива срещу паметника е главно са московска публика. Този паметник стоя 30 години. Трябваше да се демонтира през 90-те години, когато и този на Ленин. Сега тази драма се случва, защото това се проточи“, обясни доц. Лозанов.

„Според мен големият въпрос е дали това е реваншизъм или раздаване на справедливост . Дали това е символичен акт или е тенденция, която ще продължи“, каза пък политологът проф. Росен Стоянов.

Източник: Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram