Политици и протестиращи – защо и къде се разминават?

Ако погледнем протестиращите – те се разделиха ясно, посочи Румяна Коларова

Великото народно въстание 2 премина без ескалация на напрежението. По-спокойни ли са протестиращи и политици?

В никакъв случай не може да се даде еднозначна оценка. Полицията успя да ограничи групите, които наричаме провокатори. Това каза за „България сутрин“ политологът Румяна Коларов и допълни: „В момента всеки си говори на своите избиратели. Премиерът – на своите, президентът – на своите потенциални избиратели. Парламентарната кампания ще предопредели резултата от президентските избори“. 

По думите ѝ Румен Радев е направил радикална крачка. Борисов пък обикалял с „джипката“ и показвал нещата, които върши властта. 

„Никой не коментира думите на университетската преподавателка, според която демокрацията живее на основата на диалог и взаимни компромиси“, посочи Румяна Коларова. Според нея в момента тези, които взимат решенията, са парламентарните групи. 

„Там виждате, че едната страна категорично отказва да потърси решение. Ако погледнем протестиращите – те се разделиха ясно“, допълни политологът за Bulgaria ON AIR. 

Според главния редактор на в. „Труд“ – Петьо Блъсков, цялата тази неориентираност води до огромни трудности за живота, свързан с блокади. Имало и елементи на терор.

„Има нужда от конструктивни приказки, а засега сме свидетели на лавина от деструктивни. Разпространяваме тъпи клишета, а когато се говори публично, трябва да се ползва ясна реч. Конструктивното говорене започва с конкретни управленски действия“, заяви той.

Политическата конкуренция била налице и оставало да видим кой ще победи в мача. Това обаче не бивало да е за сметка на качеството ни на живот, отбеляза той.

„Политическата каша, в която България затъва, е тъй като нямаме опозиция. Тази, която имаме, изпада по рейтинг. Но те не са опозиция. Няма конкуренция и това е трагедията“, подчерта Блъсков./КРОСС/ 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram