Явор Божанков, БСП: Бюджетът е най-социалният от 30 години. Работим по формула за преизчисление на пенсиите

Новият антикорупционен орган ще е работещ, с механизми за отчетност, публичност и защита на правата на гражданите

„Бюджетът за 2022 г. е може би най-социалният бюджет за последните 30 години. Но философията му не е просто да дадем повече, а да разширим кръга хора, които имат достъп до социални услуги и да подобрим тяхното качество. Докато ГЕРБ управляваше, помощта за отглеждане на второ дете беше под 400 лв. В този бюджет тя ще бъде 710 лв. Всички пенсии се увеличават и всеки пенсионер в България ще има по-високи доходи, отколкото миналата година. Успоредно с това работим по формула за преизчисляване на всички пенсии и не сме се отказали от тази голяма цел на БСП.“ Това заяви народният представител от „БСП за България“ Явор Божанков в предаването „Денят On Air“ по Bulgaria On Air.

Той  посочи, че социалната политика е насочена за решаването на големия проблем – демографската катастрофа. Безплатните детски градини и ясли са нещо, за които БСП води дълга битка, са вече факт,  както и помощите за отглеждане на дете и детските надбавки. „Почти всеки компонент е увеличен с 15-20%“, отбеляза  Божанков.

„До дни ще предложим първите законопроекти за закриване на спецсъдилищата, реформа в антикорупционния орган и други сфери на съдебната система, които ще реформираме. Но по-голямата тема остава – промяна в Конституцията. Тя изисква квалифицирано мнозинство от 2/3 – без ГЕРБ, ДПС или „Възраждане“ такава промяна не може да стане. Затова предложихме не разговор в рамките на коалиционния съвет, а временна  парламентарна комисия, в която да участва и опозицията.“, каза народният представител от левицата.

Божанков заяви, че е останал изненадан, че по тази тема „Възраждане“ действа в синхрон с ГЕРБ и ДПС. „За ГЕРБ и ДПС сме наясно, че когато става въпрос за прокуратурата, главният прокурор Гешев, Цацаров и КПКОНПИ, не са отворени към значителни промени. „Възраждане“ бяха изненада, защото видях в техните действия синхрон с ГЕРБ и ДПС, макар да са давали заявки за друго“, обърна внимание той.

За реформите, които управляващите предвиждат в КПКОНПИ, народният представител от левицата заяви: „Имаме намерение да реформираме антикорупционния орган, като го разделим на две отделни структури – една, която се занимава само с корупция и една, която се занимава само с незаконно придобито имущество и конфликт на интереси. Искаме да му придадем разследващи функции и да направим органа работещ, а не само някакво информационно бюро, което Сотир Цацаров оглавяваше, без никакъв резултат.“

Той каза още, че се предвижда новият антикорупционен орган да може да обжалва отказа от внасяне на обвинение от прокуратурата, да се образува досъдебно производство и да се внесе обвинителен акт. Божанков обясни, че ако по време на съдебния процес прокуратурата все пак се откаже да поддържа обвинението, новата структура да може да остане страна по делото в качеството си на частен обвинител. По неговите думи се предвиждат още механизми за пълна отчетност пред Народното събрание, за публичност, както и механизми, които да гарантират правата на гражданите.

По повод закриването на спецсъдилищата, Божанков увери, че делата ще продължат и няма да има прекъсване, спиране или започване от начало. „Основният проблем с държавното обвинение е, че то е йерархична структура, в която главният прокурор може да се намесва в делата на отделните прокурори. Затова прокурорите трябва да бъдат независими, а фигурата на главния прокурор да има административни функции, ако изобщо такава фигура трябва да има, но тя не трябва да има толкова власт и сила. Това е отбелязано и от Венецианската комисия, и в мониторинговите доклади“, коментира Явор Божанков.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram