Емоджи с бременен мъж: как се сбъдват пророчествата на Оруел

Нови емотикони с бременни мъже ще бъдат предлагани от Apple. Така големите технологични компании, които дебнат за “фалшиви новини”, прокарват антинаучни предложения в името на “приобщаването”. Анекдотично? Забавно? Безобидно? Не, красноречиво. Фалшиво готиният прогресизъм е съпътстван от лов на безмилостни вещици. Заради това, че се пошегува по тази тема в социалните мрежи: “Човек, който менструира”. Сигурна съм, че имаше дума за тези хора. Помогнете ми. Wumben? Wimpund? Woomud?”, авторката на “Хари Потър” Дж. К. Роулинг беше оплюта, обиждана и дори бе анулирана годишнината на сагата заради трансфобия.

“Накрая партията ще обяви, че две и две правят пет, и ти ще трябва да го повярваш (…) Здравият разум беше ерес на ересите”, казва разказвачът в “1984”. Джордж Оруел е мислел за комунизма, когато е писал своя антиутопичен шедьовър. Той не е знаел, че “пробуждането” (wokisme) ще сбъдне неговите пророчества.

Все още не казват, че две и две прави пет, но вече твърдят, без да им мигне окото, че мъжете могат да износват деца. Така Apple включи в новото си поколение емоджита “бременен мъж”, наличен във всички цветове.

Анекдотично? Забавно? Безобидно? Не, красноречиво.

Защото емотиконите на IPhone, налични във всички джобове на всички континенти, са маркери за лукава революция в манталитета, съгласно механика за социално инженерство, която цели да ни накара да приемем новата деконструирана и мултикултурна хуманност.

Учудващо е, че Big tech*, които доста често обявяват битка в името на науката и безмилостно гонят от своите социални мрежи всеки, който разпространява “фалшиви новини”, прокарват антинаучни предложения. Защото бременният мъж не съществува, от гледна точка на науката. “За биологията това е очевидно, не съществуват бащи, които раждат: мъжката матка не е по-реална от женския пенис. Това са чисти словесни конструкции – flatus vocis”, отбелязваше Клод Хабиб в своето забележително есе “Транс въпросът” (La question trans), в което се питаше дали не е напът да се роди ново “право на заблуда”. Тя цитираше и американската феминистка Камий Палия: “Студената биологична истина е, че промените на пола са невъзможни. Всяка клетка от нашето тяло, с изключение на кръвните клетки, съдържа кода за нашия рожден пол за цял живот”.

Може и да не е научно, но “нищо не отнема от никого”, ще отговарят радетелите на прогреса, бързащи да затворят в клетката на фобиите всички мърморковци, които биха имали лошия вкус да се противопоставят на тяхното симпатично смайли. Това означава бързо да забравим, че императивът на приобщаването върви редом с този за деконструкцията. Така популяризирането на фигурата на бременния мъж допринася за заличаването на женското, което е по-скоро комично в епоха, която проповядва “видимост” на жените.

Феминизмът възнамеряваше да разтърси традиционните представи за отношенията между мъже и жени, той никога не е претендирал да премахне биологията, без която не могат да се обяснят съществуващите неравенства между половете. Майчинството е “прекомерната привилегия” (Франсоаз Еритие) на жените и да им се откаже е регрес. Това не е изолирано: все повече компании и администрации, загрижени да не дискриминарат ултрамалцинството на транссексуалните, вече използват израза “хора, които менструират” или “хора, имащи матка”, вместо красивата дума “жена”.

Фалшиво готиният прогресизъм е съпътстван от лов на безмилостни вещици. Заради това, че се пошегува по тази тема в социалните мрежи: “Човек, който менструира”. Сигурна съм, че имаше дума за тези хора. Помогнете ми. Wumben? Wimpund? Woomud?”, авторката на “Хари Потър” Дж. К. Роулинг беше оплюта, обиждана и дори бе анулирана годишнината на сагата заради трансфобия. “Това не отнема нищо от никого”, само на хората, които не са съгласни. Освен това, ако няма никаква причина да се пречи на малцинството от хора с истинска полова дисфория, какво ще кажете за вредата, нанесена на детето от такова обезобразено родителство? Детето е подложено на когнитивен дисонанс: казват му, че майка му е мъж. Двойствеността на половете е в основата на възпроизводството. Какви психологически последствия може да има една такава институционализирана лъжа?

И накрая, най-поразителното в тази история е съюзът на приобщаването и капитализма, пробуждането и Силициевата долина. Консорциумът Уникод, асоциация, която решава какви ще бъдат новите емоджита, е съставен от представители на всички най-големи технологични компании: FacebookMicrosoft, Google, Netflix и Apple. Непокорният Жан-Люк Меланшон, който иска да включи “свободата на джендър” в Конституцията, би трябвало да се замисли за това, че е съюзник на дигиталните мултинационални компании, които възнамеряват да прокарат новия световен морал. Същите тези компании, които се занимават с политика на съкровеното, успяват да ни накарат да забравим за гигантското забогатяване на неколцина. Така “пробуждането” (wokisme) позволява да се събудят умовете за хоризонталните псевдонеравенства, за да забравим по-лесно (и да се изкупят) реалните и нарастващи социални неравенства, породени от дигитализацията на икономиката.

Автор: Йожени Бастие, “Фигаро”

Big Tech, известен още като GAFA, Tech Giants, Big Four и т.н., са най-големите компании в  информационните технологии в САЩ, а именно Amazon, Apple, Google, Facebook и Microsoft (бел. пр.).

Превод от френски: Галя Дачкова

Гласове

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram