Хамид Хамид: Каква е връзката на Стамен Янев, който е издавал „златните паспорти“, с Кирил Петков?

Според мен има координирана атака по линия на енергетиката вътре помежду им в самото управляващо мнозинство.

Това заяви в интервю за предаването „Неделя 150“ Хамид Хамид от ДПС:


„Може би това е оправданието им, че има някаква атака срещу тях заради безобразията, които вършат самите управляващи в тази тежка за страната и за света ситуация с енергоизточниците. На всяка тяхна крачка виждаме фал след фал и не е проблем решението да „заключите“ вратата на „Газпром“.

Заместник-председателят на парламентарната група на ДПС коментира и темата за „златните паспорти“:

„Нямам представа как сигналът за „златните паспорти“ се е оказа в нашата пощенска кутия. Често получаваме най-различни сигнали в пощенските кутии. Получавал съм десетки през годините – някои наистина странни, други – придружени с документация и достоверност. Аз като всеки български гражданин, който има задължение да предаде необходимите документи и сигнали на съответните власти, изпълних своя ангажимент. Използва се тази „къса писта“ за придобиване на българско гражданство с цел по-бърз достъп до българския паспорт с оглед членството ни в Европейския съюз. По този начин лица с помощта на посредници и на властимащи придобиват така желания документ, който им дава безпрепятствено влизане на територията на целия съюз и именно заради това повече от 5-6 години европейските ни партньори упорито насочват вниманието ни да вземем мерки в тази посока“.

Сигналът  е изпратен до прокуратурата на Република България и в него е описана чудовищната схема по придобиване на българско гражданство и съответните пребивавания и издаване на документи с невярно съдържание, даде повече Хамид в парламента в петък.

В сигнала се съдържат твърдения, че над 120 лица основно китайци, част от които работят за китайските специални служби и руснаци са получили пребивавания, като са използвали едни и същи пълномощници. Превърта ли са едни и същи суми през една банка от един на друг, съобщи Хамид. И допълни: „Само на фотокопия от тези извлечения са получавали пребивавания от 2015 г. до 2021 г. Ето защо ние настояваме тези твърдения да бъдат проверени, защото в сигнала се посочват конкретни имена.“.

Посочват се тримата посредници, двете компании, с които всички тези китайци и руснаци имат сключени договори. Много интересно е, че всички инвестиции са на стойност 1 милион и 1 лева.

Едни и същи са, огледални са и всички сертификати са издавани от лицето Стамен Янев. Оказва се, че г-н Стамен Янев е вечната Амбър в Агенцията за чуждестранни инвестиции. Въпреки, че е заемал тази длъжност при управлението на ГЕРБ. Същият отново е назначен в Агенцията за чуждестранни инвестиции като изпълнителен директор и от един служебен министър на икономиката. Да Ви кажа ли кой? Цар Киро! И днес това лице изпълнява тези правомощия. Същият беше награден с пост на председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие и тук изкачат и въпросите: Дали това лице има тези близки отношения със служебният министър на икономиката, днес министър-председател на Република България? Дали това лице е от свитата на цар Киро? Дали има някаква връзка това лице да е издавало скоропостижно за няколко дена инвестиционен сертификат на Цар Киро, който на основа на това е получил привилегията да купи индустриална зона Божурище и да я продаде доста бързо и за това има четири публикации в медиите“, разкри Хамид Хамид.



Изскачат въпроси за отношенията на г-н Стамен Янев с министър-председателя. И допълни: „Особено притеснително е, че законодателните ни инициативи, с които искаме пълна проверка на целия този процес, на цялата тази далавера със „златни паспорти”, се прикрива от управляващото мнозинство. Те отхвърлиха нашия проект, нашето предложение за проверка и сега виждаме защо – те прикриват действия на лица, които са пряко свързани с управляващите днес. Ние ще стигнем до край с тези проверки. Ще покажем на обществеността какво крият, от какво се притесняват.“.

Хамид Хамид заяви, че цялата получена информация с имената на всички китайци и руснаци ще бъде огласена на брифинг в Брюксел. Ще бъде внесена и в съответната комисия в Европейския парламент. Вече съм си купил билет, каза зам.-председателят на ПГ на ДПС.

Няма да се спрем и ще покажем какво се крие, зад кухите фрази нулева корупция. Имената на всички китайци и руснаци вече са предоставени на главният прокурор, а съответните служби ще извършват проверка, дали това отговаря на истината, дали са служители на съответните служби. Дали са мними инвеститори, дали работят в индустриална зона Божурище. Това вече е работа на службите. Нашата работа е да осветляваме всички тези факти, категоричен бе Хамид./Епицентър

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram