Русчев от „Възраждане“ пита Нинова: Как, ако не изнасяме оръжие, ВМЗ- ЕАД е с рекордна печалба?

Остана ли някой, който да вярва, че България не изнася оръжие за Украйна?  – пише в социалната мрежа „Фейсбук“ народният представител от „Възраждане“ Иво Русчев.

Въпросът му е провокиран от публично изнесената информация на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД  (ВМЗ).  Само за първите 5 месеца на 2022 г. по сметките на ВМЗ – ЕАД са постъпили над 150 млн. лв. приходи, а подписаните договори надхвърлят половин милиард лева.

„Отговорът на вицепремиера Нинова към украинския посланик, че няма да изпраща оръжие, не е нищо друго освен лицемерна поза, целяща да обслужи намаляващия електорат на БСП. Докато Нинова заблуждава избирателите си, че няма да даде и един патрон за Украйна, междуведомствената комисия, в която членуват хора, лично назначени от нея, дават разрешение за износ и то на беларуско оръжие.“,  казва Иво Русчев.

Иво Русчев е задал въпрос към заместник министър-председателя по икономика и индустрия и министър на икономиката и индустрията, на който се очаква г-жа Нинова да отговори на парламентарен контрол на 08.06.2022 г.

Той се отнася за сделка, която е преминала Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение. Същата е предоставила разрешение за износ на 30 000 снаряда „Град“, които са закупени от Беларус от българската фирма „Алгънс” ЕООД.

Предвид гореизложеното  Иво Русчев задава следните въпроси:

  • На коя дата документите за тази сделка са предоставени за разглеждане от Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение и на коя дата е издадено разрешението за нея?
  • Към предоставените документи приложено ли е и задължителното разрешение от страна на Беларус за реекспорт на снарядите? За какви цели ще бъдат използвани снарядите и убедихте ли се, че тази сделка е в унисон с решението на правителството да не изпраща военна помощ на Украйна?

Запитването на Русчев е подкрепено и от народния представител  инж. Николай Дренчев, който пък преди броени дни съобщи, че ще внесе сигнал в прокуратурата по повод на сделката за F-16  и нередности в договора, подписан от Красимир Каракачанов.

Целият статус на Иво Русчев може да видите тук: https://www.facebook.com/photo/?fbid=404706171669658&set=a.308192637987679

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram