Проф. Георги Михайлов, БСП: Недопустимо е 80% от болниците в България да се намират в 5 града

Поведението на ГЕРБ в сектор “Здравеопазване“ е вредно за България

„Медицинските работници винаги са били гръбнакът на здравеопазването, но през годините много неща се промениха в здравеопазването и за съжаление – не към добро.” Това заяви заместник-председателят на здравната комисия в парламента и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов в ефир на Евроком.

По думите му БСП вече пета година се бори с основните проблеми в здравеопазването, част от които са остаряването на кадрите, липсата на медицински сестри и лични лекари, както и липсата на отделни специалности. „Това подсказва, че структурата на здравеопазването, с изключение на няколко бутикови болници, които години наред се показваха по телевизията, е лишена и от своята плът”, допълни още проф. Михайлов.

Социалистът увери, че много сериозно се работи за решаване на проблема с броя на напускащите здравната система и заяви, че е необходима подходяща среда, за да могат тези хора да се почувстват спокойни за собствените си кариери и семейства.

„Средната възраст на лекарите, които са в мрежата надхвърля 50 години. Огромна част от сестрите, които работят в болничната мрежа и доболничната помощ са в застрашително висока възраст. Този проблем би могъл да се реши само с дългосрочна визия, защото дори едно завършено обучение по медицина може да трае до 10 години”, добави още народният представител от БСП.

Според проф. Михайлов няма как за 3 месеца да бъдат решени проблемите в здравеопазването, които са се натрупали през последните 12 години, докато Борисов е управлявал страната ни. Той определи поведението на ГЕРБ в сектор “Здравеопазване“ като вредно за България.

По отношение на здравната карта народният представител от левицата каза, че е изключително неудачно 80% от болниците да се намират в 5 града. „Същата тази здравна карта беше предмет на дискусия, поставена много сериозно от БСП, като единствена опозиция в 44-я парламент. Това отношение към здравеопазването не е станало за последните 3 месеца, а е плод на управлението на ГЕРБ, защото броят на частните лечебни заведения се разрастна неимоверно именно по тяхно време”, допълни още той.

„Трябва да бъдат създадени условия и едно от нещата, за които ще настояваме е да бъде засилен до голяма степен регионалният принцип в здравеопазването. Така ще бъдат създадени условия за квалифицирана медицинска помощ във всеки един регион”, категоричен бе проф. Михайлов.

Мнението на социалиста за клиничните пътеки е, че те са остаряла форма на финансиране и е необходима много внимателна оценка на стойността на здравеопазването, след което да се премине към възможността за пилотни болници, в които чрез така наречените диагностично свързани групи, да се реши проблемът с финансирането.

„Бюджетът за здравеопазване в рамките на последните 10 години е нарастнал повече от 4-5 пъти и независимо от това нашето здравеопазване е сериозно неефективно”, заяви социалистът и допълни, че в България има цели региони, където човек много трудно може да си намери личен лекар.

В заключение проф. Георги Михайлов заяви, че трябва да се работи върху единна система на специализация и изрази надежда за нейното осъществяване в рамките на следващите няколко месеца.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram