Проф. Георги Михайлов, БСП: Медицинските работници трябва да се превърнат в гръбнака на здравеопазването

Заплащането в здравеопазването не може да бъде увеличено докато болниците са търговски дружества

„Има няколко неща, правещи много сериозно впечатление, които реализираме като управление сега и можем да направим реалност. Става дума до края на първото полугодие да стартираме система за национална специализация на кадрите с висше образование, както и сериозно да преразгледаме здравната карта на страната.” Това заяви заместник-председателят на Здравната комисия в парламента и народен представител от БСП проф. Георги Михайлов по време на днешната дискусия на тема „Кадровият дефицит в здравеопазването – последици и нужда от промени“.

По думите му това ще превърне медицинските работници в гръбнака на здравеопазването. „И един специалист да излиза специалист в едно направление, както е в съвременна Европа – но подготвен да работи като истински лекар и познавайки основата на всички останали заболявания”, допълни още проф. Михайлов.

Относно преразглеждането на здравната карта на България социалистът заяви, че не е редно 80% от болниците да се намират в 5 града и добави, че това води до остър дефицит на квалифицирана медицинска помощ в останалите болнични заведения.

„Системата на оценка на клиничните пътеки е остаряла несъвършена, даваща възможност за лобистки тласъци в нея, за дисбаланс в системата и недаваща възможност на основното, от което България категорично е изостанала – преместването на баланса от болнична към доболнична помощ”, добави още народният представител от БСП.

Според него доболничната помощ не е подготвена да поеме сериозно финансиране- нито с кадри, нито с апаратура.

Той сподели, че социалистите имат визия за няколко основни закона в сектор здравеопазване и това са – Закона за трансплантациите, който ще бъде един от първите, както и Закона за кръвта и Закона за съсловните организации.

В заключение проф. Георги Михайлов бе категоричен, че заплащането не може да бъде увеличено при сегашната система на финансиране, т.е. докато болниците са търговски дружества и допълни, че се обмисля създаването на национална система за възнаграждения, която да отчита спецификацията на квалификацията на отделния кадър.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram