Проф. Георги Михайлов, БСП: Клиничните пътеки постепенно ще отпаднат. Програмата на коалицията се осъществява

Нищо от това, което ГЕРБ обещаваше в здравеопазването не се случи

„Клиничните пътеки постепенно ще отпаднат като начин на финансиране и ще бъдат въведени нови, по-оптимални. Но за тази цел трябва да се извърши пълна оценка на дейността на здравната система. Това го предлагахме още през 2017 г. БСП първа предложи надпартиен консенсус по здравеопазването.” Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Георги Михайлов по време на обсъждането на бюджета на НЗОК в парламента.

Той бе категоричен, че бетонирането на клиничните пътеки няма да бъде позволено, а напротив, стремежът на този бюджет е да се извърши пребалансиране в направление доболнична помощ, което се казва от Световната банка и от всички институции.

„Четири години Световната банка говореше на управляващите в България, че нивото на надплащане от страна на нацията е твърде високо, далеч на 25%. Няма как за два месеца да го свалим на необходимите под 20%, това би вкарало Здравната каса в изключително тежка турболенция”, посочи проф. Михайлов.

Народният представител от левицата категорично отхвърли критиките от страна на ГЕРБ, че в бюджета не се спазвали обещанията на управляващата коалиция. Той отвърна на репликата, че, като управляващи, ГЕРБ са си спазвали обещанията, така: „През 2017 г. ГЕРБ обеща електронно здравеопазване. Сбъдна ли се? Нито на йота. Обещахте детска болница. Сбъдна ли се? Нито на йота. Обещахте болница в Ямбол. И това не се сбъдна. Нищо от това, което сте обещали, не се е случило. И това се вижда всеки ден в разбитото българско здравеопазванe.”

„Ние трябва да вървим крачка по крачка в осъществяването на нашата програма. Трябва да се действа много внимателно. Това се случва и аз съм доволен. Пожелавам успех на коалицията в приемането на бюджета на НЗОК”, завърши проф. Георги Михайлов.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram